27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OTVARANJE TRENING CENTRA U TEHNIČKOJ ŠKOLI
Valjevo Tehnička škola Trening centar mehatronika kabinet foto Objektiva.rs Snežana Jakovljević Krunić učionica

OTVARANJE TRENING CENTRA U TEHNIČKOJ ŠKOLI

Autor 20/11/2021

Od ponedeljka, 22. novembra u Tehničkoj školi u svim kabinetima biće održavana nastava. Građevinski radovi u Trening centru su završeni, stigla je IT oprema i deo alata, krajnji rok za dopremu velikih mašina je 10. januar 2022. godine.

Projekat visoke vrednosti sprovelo je Ministarstvo prosvete, dragocenu pomoć je pružila i lokalna samouprava Grada Valjeva.
Očekivanja su da novi Tehnički centar u Tehničkoj školi u Valjevu, zasija punim kapacitetom od početka drugog polugodišta nastavne 2021./22. godine.

Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu kaže da su krajem protekle sedmice završeni svi građevinski radovi u rostorijama predviđenim za novi Trening centar, urađenog uz pomoć projekta Ministarstva prosvete.

U petak, 19. novembra završena je poslednja kontrola pristupa za prostorije, odnosno kabinete i radionice. U toku je pristizanje opreme, IT oprema je stigla, velike mašine još uvek su u transportu, neke iz Amerike, konkretno Haas-ov CNC strug, dva struga iz “Prvomajska” iz Zagreba, pet mašina iz Austrije za stolarsku radionicu, moguće da će tri velike mašine biti dopremljene ovih dana i još neke sitnice. Ostalo je stiglo, znači Festova oprema, hidraulični stolovi i oprema za dva kabineta “obnovljivi izvori energije”. Stigla je i ogrona količina alata u petak, električne pomoćne male mašine. Firma koja je dobavljač dobila je rok da do 10. januara mogu da prolongiraju dopremu celokupne opreme jer, koliko sam upućen, to je od sredstava iz Evropske investicione banke. Ono što je najbolje, sve što je valjalo, došlo je kod nas – naglašava Goloskoković.

Savremeno oopremljen IT kabinet u Tehničkoj školu u Valjevu

OD PONEDELJKA NASTAVA U SVIM PROSTORIJAMA U TEHNIČKOJ
U svakom slučaju, mi od ponedeljk imamo nastavu u svim prostorijama jer ne čini ove kabinete i ove radionice ova oprema, nego i naša oprema. Mi smo i postojeću opremu reparirali. Vratili smo i strugarsku konvekcionu obradu i ručnu obradu u funkciji. Učenici pohađaju nastavu, a od ponedeljka će svi ovi kabineti, gde je uglavnom IT oprema, biti otvoreni za rad, – napominje diplomirani inženjer, Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu, za koju možemo primetiti da je postala najsavremenija strukovna škola u široj regiji.

Građevinski radovi iznose oko 20 miliona dinara, a oprema je milion evra plus PDV, znači milion i dvesta. U okviru projekta održani su tenderi za građevinske radove i adaptaciju i za opremu. Tendere je održalo Ministarstvo prosvete, odnosno JUP – Jedinica za upravljanje projektima ih je sprovela, u sredu dolaze na primopredaju radova i time smo završili – napominje Goloskoković, i dodaje:

Nravno bilo je još troškova, Grad Valjevo je dao za dozvole, pa dosta izdvajanja iz sopstvenih sredstava. Baš mnogo rada i truda jer je teško kada se nešto renovira, kad se ruši. Zaista zahvalan sam, pre svega tehničkom osoblju i pomoćnim radnicima, mislim da su izgarali domaćinski, od 9. avgusta kada su došli radnici. Pa, i pre toga jer smo bili u raspremanju, jer 50 godina nije raspremana radionica ili kabinet, i tako 22 prostorije – naglašava direktor da je rad zaposlenih od neprocenjivog značaja.

Ogromna količina rada je uložena u razvoj i osavremenjavanje škole u protekla tri meseca, ali složnost pri dosezanju postavljenog cilja i dobra organizacija su podspešili i druge vidove pomoći.

Kada je sve došlo do uređenja, Grad nam je izašao u susret i platio asfaltiranje ispred perionice koja je sagrađena u okviru auto – radionice. Prilikom montaže periodnice za potrebe servisa, oštećen je pristupni put, pa prokopavanje i dovođenje vode, tako da je Grad izašao i tu u susret i to je završeno, pored dozvole i nadzora koji se plaća – kaže direktor Tehničke iz Valjeva da su sve to primeri dobre saradnje, uz nadu da će u pravom sjaju Trening centar zasijati u drugom polugodištu, od februara.

AUTOPERIONICA VEĆ RADI, USKORO I SAVREMENA STOLARSKA RADIONICA

Do početka narenog polugodišta očekuju i da će stolarska radionica proraditi punim kapacitetom jer će biti potpuno kompletirana. Reč je o kompleksnoj i najvećoj radionici u Trening centru, u kojoj su planirani celokupni proizvodni procesi, uključujući zahtevne uslove za tzv. otprašivanje i filtriranje.

Enterijer autoperionice u okviru Trening centra u Tehničkoj školi u Valjevu

U okviru servisa za remont automobila, autoperionica je opremljena savremenim najbitnijim aparatima i već radi. Otvoren je i pristup iz Ulice Koste Abraševića otvoren i za građanstvo. Radno veme je od 7 do 19 sati kada radi i škola, a pranje automobila je 50 dinara.

Što se tiče autoperionice, spremna je i već radi, može da se koristi. Samo, mi nismo profitabilna organizacija. Cene, kao i na drugim mestima, 50 dinara je jedno pranje, 90 sekundi, kombinacija vosak šampon, isto kao i u svakoj perionici. Moram da kažem da smo dobili jednu mašinu koja je bila za unutrašnje potrebe, ali smo doradili sa sopstvenim sredstvima da se može koristiti u široj primeni. Sve je novo, mi smo i obeležili pre neki dan, pa zainteresovani mogu svratiti – kaže Goloskoković, direktor Tehničke, škole u kojoj i đačka zadruga odlično funkcioniše, služeći kao primer i podstrek preduzetničkog duha kod učenika.

ULAGANJE U BUDUĆNOST KAO OBELEŽJE PUNE 82 GODINE OD OSNIVANJA TEHNIČKE ŠKOLE U VALJEVU

Prethodnih decenija mnogo je ulagano u obnovu škole, kao i u osavremenjavanje nastave. Tokom protekla tri meseca, uz ogroman trud zaposlenih, značajno je uvećana vrednost raspoložive opreme. Početkom oktobra u Tehničkoj školi u Valjevu, građevinski radovi i adaptacija bili su u punoj dinamici, uz poštovanje mera protiv epidemije. Očito, protekli period je predstavljao najbolji način za obeležavanje 82. Dana škole i svojevrsan ulog za budućnost ove prestižne obrazovne ustanove na Balkanu.

Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu kraj novog savremenog tzv. radnog stola

Videćemo na sledećem upisu, Mi smo i do sada bili kurentna škola, ali videćemo šta će nam dozvoliti da upišemo. Sada se iskazuju potrebe. Mislim da smo prva škola koja je ovog tipa, gde možemo sprovoditi najsavremeniju nastavu, ponavljam opet u pravom sjaju od drugog polugodišta. Uvek nešto fali, ali za ovako kratko vreme obavljen je veliki posao jer je zaista komplikovanije adaptirati, nego gradi novo. Zaista i građevinska firma iz Beograda DNT, oni su imali svoje podizvođače, sve su ispoštovali na vreme, 7. novembra bilo je završeno – rezimira diplomirani inženjer, Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu u kojoj je smešten jedan od najsavremenijih Trening centara za učeniku nastavu i praktičan rad učenika tehničkih privrednih grana.

Dobra saradnja svih urodila je vrednim plodom da Tehnička škola u Valjevu postaje jedinstvena strukovna škola na ovim prostorima koja za obuku učenika poseduje najsavremeniju opremu jer imaju najsavršenije tzv. radne stolove za domen elektrotehnike, obnovili su postojeću i nabavljaju najnovije CNC mašine za obrazovanje u oblasti mašinstva, kao i za građevinu i veoma kompleksnu stolarsku radionicu jer, poznato je, da pravilan odabir alata uvek daje optimalne rezultate, a Valjevska Tehnička škola već ima i sada je nabavila visokokvalitetne mašine koje su pogodne za podešavanje i održavanje i ekonomične su za upotrebu.

Sve navedeno predstavlja ogromne prednosti pri nastavi i pri obavljanju prakse u novom Trening centru u Tehničkoj školi u Valjevu.