24/05/2024
Najnovije vesti

U TEHNIČKOJ PRVI TC U SRBIJI

Autor 15/09/2021

U Tehničkoj školi u Valjevu tokom jeseni biće otvoren prvi Trening centar u Srbiji. Država je izdvojila milion evra za nabavku opreme i još 20 miliona za rekonstrukciju prostora. Valjevska srednja Tehnička jedina je imala potpuno spreman projekat i izgrađen prostor pogodan za osnivanje Trening centra.

TC u izgradnji

Tim povodom, direktor Tehničke škole Valjevo, Branko Goloskoković, kaže da su u završnoj fazi radova i čekaju precizne zakonske okvire: “Trening centar je još ideja u povoju Ministarstva prosvete i vlade Srbije. Planirali su da naprave 10 trening centara u Srbiji. U postupku formiranja trenutno su tri: Valjevo, Subotica i Vlasotince. Očekuju se zakonski okviri i odluke o tome ko može da ima status Trening centra“.
Za početak poznato je da mogu biti samo škole koje na eksternom ocenjivanju imaju ocenu bar tri, a valjevska Tehnička škola ima najvišu, ocenu četiri. I škole koje imaju više obrazovnih profila i područja rada i ispunjavaju uslove da obrazuju učenike po sistemu dualnog obrazovanja. Tehnička ispunava navedene sve uslove.

Direktor srednje Tehničke škole u Valjevu

Naše tri škole su u proceduri jer smo imali pripremljene projekte. Konkretno mi, Tehnička škola Valjevo, smo pripremili projekat. Konačno je došlo do realizacije. Oktobra prošle godine ovde je dolazila premijerka, i do sada smo završili skoro sve, u završnoj smo fazi.”
Ministarstvo prosvete je raspisalo dva tendera. Sve finansira vlada Republike, a Ministarstvo prosvete je nosilac projekta, uz sprovođenje tendera JUPA, Jedinice za upravljanje proektima, koja ih je sprovela. Prvi u martu – nabavka opreme, alata i nameštaja, i to je u završnoj fazi isporuke; a drugi tender je rekonstrukcija i adaptacija prostorija gde će biti Trening centar.
Mi koristimo postojeće prostorije, zbog toga radimo rekonstrukciju i adaptaciju. I zbog toga će Tehnička škola u Valjevu biti prvi Trening centar jer će imati potpuno sve. U ostale dve škole, u Subotici treba da izgrade zgradu, a Vlasotince da dograde školu. Kod nas je u toku adaptacija te 22 prostorije koje obuhvataju sva područja rada koja se uče u školi. Čak i područja rada koje je verifikovano, ali za vanredne učenike i za obrazovanje odraslih, to je “Šumarstvo i drvoprerađivačka industrija”, odnosno za stolare.”

Prema Goloskokovićevim rečima, rok za izvođenje radova je 7. novembar, oprema bi trebala da stigne do 15. tako da je očekivano da krajem novembra prostor bude uređen uz postavljenu opemu.
Malo kasne sa radovima. Izvođač radova je firma DTIN iz Beograda, oni su dobili na drugom tenderu. Korektno ljudi rade, malo je sporo, iako to nisu neki veliki radovi. Najobimniji su radovi na rekonstrukciji ulaza u buduću radionicu, odnosno auto – servis, koji do sada nismo imali. To će biti savremena radionica opremljena i sa perionicom, vulkanizerskom radnjom, dijagnostikom, sa geometrijom – prava radionica.

Prema prvim, okvirnim planovima, do usvajanja zakonske regulative, u Tehničkoj školi u Valjevu smatraju da će Trening centar u znatnoj meri biti podrška dualnom obrazovanju.
Dešavalo se da privreda ne može da primi celo odeljenje. Zbog toga škola mora da omogući učenicima da obavljaju praktičnu nastavu, kada je u pitanju treći stepen obrazovanja, a i brojne laboratorijske vežbe za predmete za četvrti stepen. To je osnovno, nekih 60 odsto da bude za obrazovanje redovnih učenika. Zatim, 10 odsto za obazovanje i vanrednih učenika koji obavljaju dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Mi imamo veliku potrebu za prekvalifikaciju, pre svega, i dokvalifikaciju jer nam to traže iz Krušika i Gorenja i iz većih firmi. Tako da bi tu mogli da polažu jedan deo praktične nastave.

Eksponati iz muzeja, pre deset godina, otvorenog u Tehničkoj školi u Valjevu

Sledećih 20 odsto je obrazovanje odraslih za potrebe poslodavca – to su kratke obuke koje traju od mesec, do tri meseca. Tehnička škola Valjevo ima verifikovano oko 80 obuka kroz proširenu delatnost škole iz područja rada u kojima školuje učenike. To su obuke koje su prošle svu proceduru i imamo rešanja od Ministarstva. Dalje, škola je Regionalni centar za obrazovanje odraslih, te zbog toga i imamo sve to. Takođe, škola ima status JPOA – odnosno, to je “Javno priznat organizator aktivnosti”, to je novina u poslednjih tri-četiri godine. I sada će novina biti “priznavanje prethodnog učenja” to je letos urađen ogleda i sada će škola morati da se verifikuje za navedenu obuku. To znači da ako je neko npr. bio frizer, a radio kao zidar i to zna da radi, imaće mogućnost da polaže, u skladu sa pravilnikom, i dobiće diplomu stečenu za to šta radi. I za Trening centar ostaje još 10 -15 posto, ono što bi trebalo svaki dobar domaćin da ima, a to je pružanje usluga. Mi ćemo imati puno mogućnosti s obzirom na to šta nam je u bazi da radi Tening centar. Da pružimo usluge i izradu gotovih

Direktor Tehničke škole u Valjevu, Branko Goloskoković

proizvoda. Prevashodno, Tehnička škola to može da radi, uz ostvarivanje dobiti preko učeničke zadruge. Tehnička ima učeničku zadrugu verifikovanu prema najnovijim pravilima, kao privredno društvo, i koristiće sredstva iz tih ostvarenih prihoda. Pripremili smo i katalog Usluga i gotovih proizvoda Trening centra. Znači, od usluga auto – servisa, preko elektroinstalaterske, elektromehaničarske, klima uređaja, servis TA peći, vodoinstalaterskih usluga, bravarskih, zavarivačkih i tako dalje. Takođe i u stolari ćemo praviti gotove proizvode, odnosno prvenstveno školski nameštaj, kao i do sada, ali u Trening centru u znatno većem obimu. Radićemo klupe i stolice, pošto ćemo imati opremu za to, i u planu je kancelarijski nameštaj. Pripremili smo ceo proizvodni lanac, od sečenja materijala, savijanja šipki, za to ćemo dobiti mašine uz ovu opremu. Jedina pozicija koju mi ne možemo raditi ovde je plastifikacija, i to ne bih u školi jer nije potpuno ekološki, ali imaju tri – četiri firme koje rade uslužno. Mislim da je to jako bitno za ustanovu jer otvara mogućnost za održavanje Trening centra” – napominje direktor Tehničke škole Valjevo, Branko Goloskoković.

Budući TC – kompjuterska radionica

Država je dala pare, milion eura bez PDV-a, za opremu, alate i nameštaj, i oko 20 miliona dinara za rekonstrukciju i adaptaciju. I to je jednokratno. A svaka radionica ima svoj život: radi, troši i mora se to održavati. To je ideja naše škole da se mora napraviti novac za održavanje” – rezimira Goloskoković obrazlažući da je u planu da radionice Trening centra obavljaju usluge i za građane.

Zbog obimnih građevinskih radova, početih 9. avgusta, sasvim prihvatljiv bio je model kombinovane nastave. U okviru 22 prostorije novog Trening centra, u planu je osam računarskih. U ovom momentu priželjkuju povratak učenika u školske klupe i, naravno završetak radova i opremanje prvog školskog Trening centra u Srbiji, koji će tokom jeseni biti otvoren u srednjoj Tehničkoj školi u Valjevu.

Naslovna foto DK