20/05/2024
Najnovije vesti

Otvoren 19. SPREG najveći Sajam privrede zapadne Srbije – Dobro utemeljena manifestacija

Autor 04/04/2024

Svečano je otvoren Sajam privrede zapadne Srbije, najveća manifestacija ovog tipa, nakon novosadskog i beogradskog sajma. Tim povodom, do 6. aprila, u Valjevu na 19. SPREG-u učestvuje više od 150 izlagača, pod sloganom Ovde stvaramo vrednosti, koji predstavljaju svoje usluge i proizvodne, poljoprivredne i trgovačke asortimane roba, kao i turističku ponudu regije.

XIX SPREG je priređen na prostoru Omni centra u Valjevu, u organizaciji Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije, dok je izvršni organizator agencija Gatti, ispred koje je prisutne pozdravio menadžer Jovan Grujić naglasivši da je SPREG dobro utemeljen na sajamskoj mapi Srbije.

Za organizaciju ovakvog sajma je neophodna velika energija koja je od 2004. godine, ove godine na najvišem nivou. To ćete videti kada posetite ceo sajam. Izlagači su se ove godine potrudili i to je ubedljivo najkvalitetniji sajam i po kvalitetu samih izlagača, ali i prema kvalitetu štandova i kako oni izgledaju.

To govori da je SPREG dobro utemeljen na sajamskoj mapi Srbije i da je, posle beogradskog i novosadskog, zvanično najveći sajam u Srbiji.

Na otvorenom izložbenom prostoru videćete dobro poznate priče iz svega neophodnog za poljoprivrednu proizvodnju; i ljubitelji automobila će videti izbor četiri auto kuće; a tu su i naši rasadničari koji su svake godine tu da nam ulepšaju sajam.

U Hali 1, raznovrsna priča i zaista veliki broj izlagača iz različitih mesta. Samo bih rekao da je posebna vrednost SPREG-a da smo i ove godine uspeli da preko 55% izlagača budu firme koje se bave proizvodnjom.

Da bi te proizvode imao ko da plasira na tržište, pobrinuli su se i trgovci, naravno domaći, tako da i ove godine, deveti put po redu, imamo odličnu sadarnju sa Kompanijom Europrom i Domaćim trgovačkim lancem DTL. Hteo bih da im se zahvalim na velikom doprinosu koji svake godine daju Sajmu SPREG, naglasio je Jovan Grujić, menadžer Agencije Gatti, pri tome zahvalivši i svojim saradnicima i porodici radi podrške.

Obraćajući se prilikom otvaranja 19. SPREG-a, gradonačelnik, Lazar Gojković je, pored ostalog, rekao: Svi treba da budemo ponosni na ovaj Sajam i na to što se održava upravo u Valjevu. Želim svima puno poslovnih uspeha i prijatan boravak u Valjevu i na Sajmu SPREG, rekao je gradonačelnik Gojković.

Direktor Domaćeg trgovačkog lanca, Obrad Popović je, pored ostalog, rekao da na štandovima DTL-a posetioci mogu videti promociju svih 13 članica i domaći asortiman roba proizveden u Srbiji.

Takođe, na našem štandu možete videti i naše prijatelje, neću da kažem dobavljače jer smo mnogo više od toga. I ove godine moto našeg pojavljivanja je – domaće. Hoćemo svima da kažemo da smo mi tradicionalno oslonjeni na domaće proizvođače, bilo da su nacionalnog brenda, ili da su lokalni proizvođači koji prave jako dobre i kvalitetne proizvode.

Time hoćemo da pošaljemo ozbiljnu poruku da svaki potrošač, kada uđe u našu radnju, može da očekuje jako dobar izbor i ponudu domaćih proizvoda. Hoćemo da apelujemo na potrošača da bira svoj proizvod i da pri tome bude svestan kako na taj način doprinosi razvoju naše države i naše zajednice.

DTL je prošle godine imao jako uspešnu imidž kampanju, da pokažemo ko smo, šta smo i šta radimo, da pokažemo da postoji sigurna povezica između svih članica, a to je DTL. Da kažemo da svaka naša članica je to šta je bila, znači Europrom je i dalje Europrom. Ali, i da poručimo svakom našem kupcu da je svaka naša radnja destinacija za toplu kupovinu gde može naći najširi asortiman jako dobrih proizvoda i usluga, rekao je Obrad Popović, direktor DTL-a, rezimiravši da svojim potrošačima, pored tople dobrodošlice i odlične usluge nude najširi asortiman domaćih roba, uz akcentovanje svesti o ekonomskoj odgovornosti svakog potrošača pri kupovini domaćih proizvoda.

Preko 70% su dugogodišnji učesnici Sajma, podseća Grujić, najavljujući Zorana Bijelića, predsednika Udruženja preduzetnika Priboja koji je rekao da su na SPREG-u u Valjevu upoznali mnogo divnih prijatelja i saradnika.

Naše Udruženje izlaže i predstavlja uglavnom proizvođače. Organizacioni odbor SPREG-a nam je obezbedio maksimalno dobre uslove u Valjevu na sajmu, a svake godine uslovi su sve bolje, samim tim i veća je posećenost, pored ostalog rekao je Zoran Bijelić.

Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije je, kao i 2019. godine, svečano otvorio 19. Sajam privrede zapadne Srbije 2024. naglasivši da SPREG predstavlja jedan od najznačajnijih sajmova na jugu Evrope.

Interesantno da je lociran u zapadnoj Srbiji, ali pokriva izlagače iz cele Srbije i deo iz istočne Bosne. Imate dve celine. Mašine za poljoprivrednu proizvodnju i u halama se nalaze proizvođači, preduzetnici koji finalizuju te proizvode.

Ovog sajma ne bi bilo da rukovodstvo Valjeva, jednog od nekoliko gradova koji najviše izdvaja za poljoprivredu u Srbiji, nije pomoglo ovaj Sajam, ne finansijski, već više organizaciono. Ovog sajma ne bi bilo da tradicionalni partner Europrom i ceo sistem DTL nije pomogao masovnosti i prisustvom mnogih proizvođača koji sarađuju sa njima. DTL je otvorio svoja vrata svima koji se bave finalnom proizvdnjom i čije proizvode sesmatra da mogu da budu tržišno verifikovani i oko 25% svojih rafova daje za domaće proizvođače. Mi smo trgovinu prepoustili uglavnom strancima, oni imaju sasvim drugačiji odnos, dok je DTL, sa svojih 800 radnji, jedan od kanala preko kog proizvođači i prerađivači mogu da plasiraju svoje proizvode. Pošto predstavljam Pionir proizvođača i konditore, mi takođe koristimo domaće sirovine u svojim proizvodima i većina nas je izvozno orijentisana, ali domaći partneri, a među njima DTL je jedan od najznačajnijih sa kojima sarađujemo i to na obostrano zadovoljstvo. Gledano sa naše strane konditora, imamo izuzetno razumevanje, korektne marže, dobre promocije i samim tim smo dostupni celom tržištu više i bolje nego kroz ostale trgovačke lance.

Imate šta da vidite na Sajmu, i napolju i unutra, imate čime da se dičite, poručio je potpredsednik PKS, Miroljub Aleksić prilikom otvaranja ovogodišnjeg 19. Sajma privrede zapadne Srbije SPREG.

Program je nastavljen na štandovima Grada Valjeva, Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” i Turističke organizacije Valjevo, gde je poslužen izuzetan “Ljubin koktel” osvežavajući napitak specifičan za valjevski kraj.

Podsećamo, na ovogodišnjem 19. Sajmu privrede zapadne Srbije SPREG, od 4. do 6. aprila u Omni Centru u Valjevu, učestvuje veliki broj izlagača iz cele Srbije i istočne BiH. Uz raznovrsan program, sajamske hale za posetioce su otvorene: u četvrtak i petak, 4. i 5. aprila, od 10 do 19 sati; u subotu, 6. aprila, od 10 do 15 sati. Ulaz je besplatan za sve posetioce koje očekuje i nagradna igra.