21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OTVORENA IZLOŽBA MAGIJA CRTEŽA U MODERNOJ GALERIJI

OTVORENA IZLOŽBA MAGIJA CRTEŽA U MODERNOJ GALERIJI

Autor 11/10/2022

Da se Valjevci osete ponosni i svetski, pobrinulo se rukovodstvo Moderne galerije u Valjevu sa direktorom Vojislavom Vojom Jovanovićem na čelu jer je otvorena nova izložba pod nazivom “Magija crteža 1932-2022”.

I kao što sam naziv kaže reč je o crtežima, ali ne o bilo kakvim. Izložena su 164 crteža od 123 autora. Za to se svakako trebalo dobro potruditi, jer ovakva kolekcija nije do sada zabeležena na prostorima Srbije, a verovatno ni bivše države.

Pod valjevskim krovom našli su se crteži Milene Pavlović Barili, Dade Đurića, Tikala, Mira Glavurtića, Vladimira Veličkovića, Igora Vasiljeva, Leonida Šejke, Mome Kapora, i da ne nabrajamo dalje. Kraće rečeno krem srpskog slikarstva. Naravno, nadgrađen mladim snagama koji u punom slikarskom naponu nastavljaju utabanim stazama njihovih prethodnika.

Na izložbi su, sasvim zasluženo, svoje mesto pronašli i valjevski slikari Miodrag Pešić – Peša, Bogoljub Arsenijević Maki, Jovan Pantić, Željko Vitorović i Milan Hrnjazović. Prava kombinacija mladosti i iskustva.

Izuzetno posećena izložba sa velikim brojem gostiju kako iz Valjeva tako i Srbije podsetili su na izložbe drugog dela osamdesetih godina.

Uostalom, kako reče akademik Matija Bećković otvarajući izložbu: “Moderna galerija me je pozvala da otvorim izložbu kakve do sada nije bilo. U ovom slučaju nisam siguran da li sam pozvan da otvorim jednu ili 123 izložbe, ili 123 slikara ili valjevski Oktobarski salon. Svaki od izloženih crteža bi zasluživao posebnu izložbu, ali ih sve možemo kao jedan veliki crtež jednog jedinog slikara. Ovde su zajedno, ali svaki od njih zauzima posebno mesto u likovnoj istoriji. Ko kroči na ovu izložbu neće biti siguran da li je kročio na nebo ili na zemlju. Dovoljno je da zna da je u Valjevu, gradu ni na nebu ni na zemlji. Zaslugom Moderne galerije u Valjevo se slegla vojska kakvu ni Valjevo nije videlo.”

I ništa Matija Bećković nije rekao što nije. Utisak koji ostavljaju crteži stvara osećaj da ste “ni na nebu ni na zemlji”. Kao i prebogat katalog, za ovu priliku štampan na 184 strane. Reklo bi se ne skromno “Enciklopedija crteža 1932- 2022”. Neviđeno do sada na našim prostorima, i vredno posete.

Izložba je otvorena do 10.januara 2023.