30/05/2024
Najnovije vesti
Narodni muzej Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs

OTVORENA IZLOŽBA “TRAGOM JEDNE ZABORAVLJENE IDEJE”

Autor 21/03/2022

Povodom Dana grada Valjeva, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvorena je izložba Tragom jedne zaboravljene ideje, autora Vladimira Krivošejeva koji se kroz višedecenijska istraživanja bavi temom podizanja spomenika na mestu seče knezova Nenadovića i Birčanina, uz sagledavanje socijalno – ekonomskih i političkih uticaja tokom perioda od 130 godina.

Izložbu je svečano otvorila direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić govoreći o razvoju grada sa početnom idejom istraživanja.

Ostalo je nepoznato da je do ovakvih intervencija na urbanom tkivu Valjeva došlo izmenom jedne sasvim drugačije ideje. Izložba koju danas otvaramo, na Dan grada Valjeva i 118 godina oslobođenja u Prvom srpskom ustanku, istraživački dokumentovano prezentuje i povezuje jedan stari drveni krst, kameni obelisk, jedan monumentalan nerealizovani spomenik koji ćete videti, biste knezova Ilije i Alekse koji se nalaze ispred Narodnog muzeja Valjevo, spomenik Iliji Birčaninu koji se nalazi u manastiru Ćelije, Spomenik borcima revolucije, spomenike Proti Mateji Nenadoviću i vojvodi Živojinu Mišiću, ali i sudbini kuće Nenadovića, stare valjevske pijace i Doma kulture,” rekla je direktorka Narodnog muzeja u Valjevu, Jelena Nikolić Lekić.

Direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić i autor izložbe istoričar dr Vladimir Krivošejev

Vodeći posetioce kroz izložbu, istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik, autor izložbe i sadržajnog pratećeg kataloga “Tragom jedne zaboravljene ideje” je detaljno obrazložio hronologiju razvoj događaja proisteklih iz početne zamisli.

Tok obeležavanja mesta seče knezova bio je veoma dug i sa brojnim bočnim rukavcima. Njemu su priključene i ideje obeležavanja sećanja na druge znamenite Valjevce. Iz njega se razvila i ideja o osnivanju valjevskog Muzeja, kao i o izgradnji trga sa monumentalnim spomenikom iza koga bi se nalazio Dom kulture. Posleratne decenije i sve ono što su one donele su ovu ideju skrenule u drugom pravcu. Realizovano je nešto delimično slično, ali ideološki potpuno drugačije, uz promenu ne samo početnih zamisli, već i prepoznatljivog brenda gradskog identiteta. Monument posvećen borcima revolucije postavio je u drugi plan sećanje na Nenadoviće, njihovu kulu na Kličevcu i samo mesto pogubljenja knezova, ali bilo je i drugačijih ideja,” pored ostalog rekao je dr Vladimir Krivošejev.

Planirani spomenik znamenitim Valjevcima

Tokom otvaranja izložbe, dr Krivošejev je podsetio na inicijativu Udruženja Valjevaca u Beogradu, iz prve polovine ’30. godina prošlog veka, da su u Valjevu i Beogradu osnovani Odbori za podizanje spomenika “Znamenitim Valjevcima palim u borbama za oslobođenje i ujedinjenje od 1804. do 1918. godine”. Autor bi bio mladi slikar i skulptor, Josif Majzner i prema idejnom rešenju na spomeniku bi bile figure knezova Ilije Birčanina i Alekse Nenadovića, prote Matije Nenadovića i vojvode Živojina Mišića i odlučeno je da tzv. ženska pijaca bude pretvorena u trg gde će biti taj spomenik, visine do četiri metra, ispred zgrade Dom kulture. Neposredno pred II svetski rat otvorena su dva računa za donacije i novac za izgradnju spomenika, kao i Doma kulture, je skupljen 1940. godine. Međutim, ratna inflacija je devalvirala sredstva.

Na pitanje Objektiva.rs da li ima mogućnosti za ponovno pokretanje ideje za podizanje ovog spomenika, istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski avetnik, kaže:

Moj posao, a i posao Muzeja, je da istraži šta je sve bilo, šta je sve predloženo i da širokoj javnosti prezentuje sva ta otkrića i naravno sa ciljem da to, možda i bude. Znači, inicijalna ideja za neke druge aktivnosti,” rekao je dr Vladimir Krivošejev.

Izložba “Tragom jedne zaboravljene ideje” u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo je otvorena mesec dana.