13/06/2024
Najnovije vesti
Otvaranje-fabrike-Bizerba-u-Valjevu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva-Vucic-Vilhelm-ambasadorka-Anke-Konrad

Otvorena nova fabrika Bizerba u Valjevu

Autor 20/04/2023

Svečanom otvaranju fabrike Bizerba u Valjevu, pored Ambasadora Nemačke, Anke Konrad i direktora, akcionara i predsednika Odbora, Andreasa Vilhelma Krauta, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se, po dolasku, sastao sa rukovodstvom fabrike.

Kompanija Bizerba je otvorila fabriku u Valjevu kako bi proširila svoje proizvodne kapacitete i ojačala strateško prisustvo na tržištu. Izgradnja je počela prošlog marta. Za konstrukciju je upotrebljeno više od 340 prefabrikovanih betonskih segmenata, uključujući stubove i grede. Fabrika je počela da radi, tako da su prve isporuke kupcima obavljene već u februaru. U proizvodno – tehničkom centru fabrike u Valjevu za sada je zaposleno 55 radnika. Bizerba je u prvoj fazi radova uložila 21 milion evra, od ukupne vrednosti investicije od 34,5 miliona evra, od čega Srbija ulaže 4,5 miliona evra. Obaveza je da fabrika, do 2026. godine, zaposli 305 radnika.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, obratila se prilikom svečanog otvaranja fabrike Bizerba u Valjevu.

„Činjenica da se investicija nalazi izvan velikih ekonomskih centara, stavlja dodatnu prednost. Ona doprinosi razvoju centralne Srbije i postaje ekonomski faktor u regionu. Lokacija profitira od drumske infrastrukture. I zahvaljujemo se vladi Srbije na kontinuiranom zalaganju u ovim oblastima.“

U saopštenju kompanije je navedeno da nova fabrika Bizerbe u Valjevu predstavlja dimenziju koja nije viđena od osnivanja firme. U planu je da, u narednih godinu dana, razviju globalnu stratešku platformu za proizvodnju šireg asortimana vaga za maloprodajne objekte.

Generalni direktor kompanije Bicerba, Andreas Vilhelm Kraut, je rekao da je u prvoj fazi uloženo više od 21 milion evra i ocenio da je otvaranje fabrike u Valjevu prava odluka, istakavši da je do sada zaposleno oko 60 ljudi, pretežno iz Valjeva, i da je u planu da, u dužem roku, u fabrici bude zaposleno još 300 ljudi.

„Pozitivan razvoj i kontinuiran rast poslednjih godina doveli su do toga da su naši kapaciteti naišli na limit. Istovremeno, razvili su se novi regioni kao tržište za rast. Zbog toga smo odlučili da proširimo proizvodnju i otvorimo fabriku u Valjevu.“

Bizerba je jedan od najvećih svetskih dobavljača preciznih proizvoda, integrisanih rešenja za sečenje, obradu, vaganje i testiranje, komisioniranje, označavanje i plaćanje. Navode da kontinuirano rade na digitalizaciji, automatizaciji i umrežavanju svojih proizvoda i usluga, pa je i nova fabrika u Valjevu savremeno opremljena. Administrativni prostor obuhvata oko 2.000 kvadrata, ukupna površina je 11. 227 kvadratnih metara, dok se montaža i logistika prostiru na preko 9.000 kvadratnih metara. Krovna površina je opremljena solarnim ćelijama na 7.000 kvadrata, tako da će proizvoditi oko 40% energije od ukupnih potreba fabrike.

Prilikom obilaska pogona, predsednik Vučić je razgovarao sa radnicima. Pored ostalog je rekao da bi od 4. maja trebala da bude uvedena autobuska linija i da je obaveza završetak saobraćajnice.

Ovo je mesto zbog kojeg će Valjevo imati veće prihode i više novca da ulaže u komunalnu strukturu u budućnosti. Onda dolazi još jedna nemačka kompanija u Valjevo. Tako da, sa završetkom autoputa i brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca, Valjevo će imati neverovatne prednosti u odnosu na mnoge delove Srbije. Bizerba je nešto što će napraviti ozbiljan napredak“, rekao je Aleksandar Vučić navodeći da industrijalizacija obavezuje i obnovu pruge od Valjeva do Vrbnice, čime bi grad postao centar putne i železničke infrastrukture.

Najavio je da će početi radovi na bolnici, na 77.000 kvadratnih metara. Ta investicija je vrednosti 19 miliona evra, dok je za halu predviđeno 15 miliona evra, samo treba da bude završena dokumentacija. Najavljeno je i da gasifikacija treba da stigne u Valjevo do 15. oktobra.

Podsećamo, Bizerba je među najvećim svetskim proizvođačima preciznih proizvoda, integrisanih rešenja za sečenje, obradu, merenje i testiranje, komisioniranje, označavanje i plaćanje. Osnovana je kao porodična firma u Nemačkoj u XIX veku.