17/04/2024
Najnovije vesti
14-09-2022-najava-15-Ovcarska-izlozba-i-4-Festival-jagnjeceg-pecenja-u-Pricevicu.jpg Objektiva.rs Valjevo

OVČARSKA IZLOŽBA U PRIČEVIĆU 18. SEPTEMBRA

Autor 14/09/2022

Ovčarska izložba 2022. i 4. Festival jagnjećeg pečenja, biće održani u nedelju, 18. septembra 2022. godine u Pričeviću.

Tim povodom, Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” pozvao je sve odgajivače ovaca, rase sjenička pramenka, kao i sve kulinarske znalce za pečenje jagnjetine i pripremu jagnjećeg gulaša, da se prijave za učešće na ovogodišnjoj Ovčarskoj izložbi i Festivalu jagnjećeg pečenja u Pričeviću, selu u divnom prirodnom okruženju koje se nalazi nedaleko od Valjeva.

Veliko mi je zadovoljstvo da posle dve godine pauze najavim 15. Ovčarsku izložbu i 4. Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću.

Što se tiče 15. Ovčarske izložbe, imaćemo 28 učesnika, koji će izložiti preko 200 grla, tačnije 210 grla sjeničke pramenke. Za sada još uvek primamo prijave. Što se tiče takmičenja u pripremanju jagnjećeg pečenja i pravljenju jagnjećeg gulaša, preko 40 ekipa će se takmičiti.
Imamo i preko 30 poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda i domaće radinosti.

Ovom prilikom bih pozvao sve naše drage sugrađane, poljoprivrednike i meštane iz celog Kolubarskog okruga i cele naše Republike, da 18. septembra dođu u Pričević, uveličaju našu manifestaciju i da to bude pravi reprezent grada Valjeva i svih naših poljoprivrednika koji su učestvuju u ovoj manifestaciji“, poručio je Kuzmanović.

Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Valjevo je u okviru svoje nadležnosti za ovu 15. tradicionalnu izložbu ovaca sjeničke rase obišla celokupan teren Kolubarskog okruga i odabrala 28 najboljih odgajivača sa oko 210 najreprezentativnijih grla ovaca sjeničke rase na ovom prostoru, rekao je dr Radoslav Vujić, predsednik Komisije za odabir grla koja će učestvovati na takmičarskoj izložbi.

“Na osnovnu naših podataka koje smo prikupili sa terena, to je negde oko 210 grla. Normalno je da u strukturi od 210 grla se radi pre svega o kolekcijama odraslih ovaca, mlađih ovaca, dviski, a da se muška grla izlažu pojedinačno, pošto mi nismo predvideli da imamo muške kolekcije za izlaganje.

Ono što smo primetili, imajuću u vidu da je ove godine dug i sušni period, uticalo je na to da proizvođači nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljno količine hrane i da smo očekivali da životinje budu malo lošije kondicije.

Na našu veliku sreću, mi smo kod poljoporivrednih gazdinastava kod kojih smo vršili izbor grla za izložbu, naišli na sasvim suprotnu situaciju i videćemo svi zajedno kada budemo bili u Pričeviću da su grla u jednoj pristojnoj, slobodno mogu reći u pravoj iložbenoj kondiciji, što nas veoma raduje.

Želim da se zahvalim poljoprivrednim proizvođačima, koji su se pored ovog teškog vremena i teške godine, vrlo rado odazvali da učestvuju ponovo na ovoj manifestaciji”, rekao je dr Radoslav Vujić.

Poziv za učešće u ovoj manifestaciji uputila je i Mira Mirković iz Udruženja Festivala jagnjećeg pečenja, sa željom da Pričević koji je asocijacija na dobru jagnjetinu ostane i dalje po tome poznat.

Prijave za učešće na takmičenju pripremanja jagnjećeg pečenja i gulaša od jagnjećeg mesa traju do 14. septembra.

Učesnike i pobednike očekuju vredne robne i novčane nagrade, najavljeno je na konferenciji za novinare.