19/04/2024
Najnovije vesti
Parking-13.05.2023.-iza-Opsteg-i-Viseg-suda-u-Ulici-vojvode-Misica-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Peticiju u kojoj traže pravo na parking potpisala 93 stanara

Autor 08/12/2023

U saopštenju za javnost stanara sa Trga pesništva, pored ostalog navedeno da su peticiju potpisala 93 stanara.

Stanari zgrada koje okružuju Desankin trg, dana 13. novembra 2023. godine, Gradskoj upravi Valjevo predali su peticiju kojom traže da se parking iza zgrada Višeg, Privrednog, Osnovnog suda, Dunav osiguranja ADO, Prekršajnog suda i Osnovnog i Višeg tužilaštva u Valjevu, stavi na raspolaganje i isključivo korišćenje vlasnicima stanova u zgradama i privatnim kućama u neposrednoj blizini ovog parkinga. Peticiju je potpisalo 93 stanara – vlasnika stanova i punoletnih članova domaćinstava.

Naime, zbog ogromnog broja građana koji vozila parkiraju na ovom parkingu u centru grada, stanari su onemogućeni da svoja vozila parkiraju u blizini svog prebivališta, čime im se remeti redovno funkcionisanje i zadovoljenje životnih potreba. Takođe, vozila su im često oštećena i zagrađena ostalim nepropisno parkiranim vozilima, a izlazak iz ulaza zgrada je izuzetno nebezbedan zbog velike frekventnosti saobraćaja, jer vozila često i neprilagođenom brzinom prolaze tik uz ulaze.

Parking, na kojem je svega 52 mesta koja su Rešenjem gradonačelnika predviđena da ih koristi ceo grad (ostalim mestima raspolažu institucije), nisu dovoljna ni za parkiranje stanara iz okolnih zgrada koji uredno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje, a činjenica i da se parking, osim što je preopterećen, uopšte i ne održava i ne čisti, što je, takođe, posebno značajno sa aspekta poštovanja ugovorne obaveze sa JKP „Vidrak Valjevo, jer za svoje plaćanje stanari ne dobijaju propisanu uslugu, ujedinio je stanare navedenih zgrada da od Gradske uprave i Gradonačelnika zatraže da taj problem konačno bude rešen.

Gradsko rukovodstvo ima zakonom propisan rok od 30 dana da odgovori na zahtev Peticije građana. Taj rok ističe 13. decembra 2023. godine i ukoliko do tog datuma ne stigne odgovor Gradske uprave, stanari navedenih zgrada odlučni su da organizovano dođu u Gradsku upravu i zatraže odgovor, a pripremaju se i konkretne akcije ukoliko se dugogodišnji problem stanara navedenih zgrada sa parkiranjem i bezbednošću hitno i konačno ne reši”, navedeno je u saopštenju za javnost.