28/02/2024
Najnovije vesti
Tešnjar avgust 2022 FOTO Objektiva.rs Valjevo

PETO VEČE 35. TEŠNJARSKIH

Autor 09/08/2022

Početak radne sedmice i najavljene kišne padavine uslovile su odlaganje za sredu nastupa folklornih društava i proglašenje najlepšeg izloga, balkona i dvorišta, kao i manje gužve na valjevskim šetalištima, ali publika je posetila odabrane programe od kojih je većina ove pete festivalske večeri održana na alternativnim scenama.

U velikoj sali Centra za kulturu održana je predstava Ručni rad, rađenu prema tekstu francuskog pisca Žan Klod Danoa koji je prevela Višnja Makiedo i adaptirao Radoslav Milenković, u režiji Valjevca, Milana Neškovića. U predstavi igraju Dara Džokić Isidora Minić i Branka Šelić.

“Ručni rad” je crno humorna priča o tri potpuno različite žene koje ne shvataju da su žrtve okruženja i koje su izgubile svaki osećaj za sopstveni život, ali su izuzetno empatične prema ostalim ženama, čime priča i biva dovedena do apsurda, o čemu glumica Dara Džokić naznačava:
Nije bilo lako zato što treba navesti publika da shvati kako to da prati jer je neobična priča za naše poimanje humora. Mislim da smo to uspeli. To si tri specifične žene, u praku na jednoj klupi i tu se svašta dešava. Taj crni humor proradi i onda bude zabavno.”

Zapravo, tri različita ženska lika predstavljaju tri ženska principa koja bezmalo da postaju stereotipi ponašanja.

O lepotama i višestrukoj koristi letnjih festivala, glumica Dara Džokić kaže: “Leto dugo traje, pozorišta su zatvorena, ali u tom letnjem štimungu po gradovima i u Beogradu, postoji potreba za nekim sadržajem. Nisu svi stalno na odmoru, niti svi idu van grada, tako da je lepo da se dešavaju ti festivali. Mi gostujemo i tokom godine, ali leto ima posebnu čar, pa izvođenje predstave na otvorenoj sceni ima nekog svog šarma,” kaže glumica Dara Džokić koju će publika u novoj sezoni od septembra gledati u obnovljenoj predstavi “Avgust u Okrugu Osejdž”, zatim u 24. marta premijerno izvedenoj predstavi “Rolerkoster” takođe u Ateljeu 212.

Prilikom promocije četvrte knjige “Nije mi žao” Nebojše Andrića, održane u Zavičajnom muzeju Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, autor se zahvalio dragim mu osobama i saradnicima, kako kaže koje su ga navele da se odluči na taj korak hrabrosti i svoje pesme pusti među ljude: “Drago mi je da sam najavljen kao autor jer ja sebe ne doživljavam kao pesnika. Nisam skroman, ali sam pred poezijom – ponizan. Poezija je majka književnosti i teško je napraviti taj korak i pustiti svoju poeziju među ljude – to je hrabrost,” pored ostalog poručio je Nebojša Andrić.

Predstava za decu Četiri godišnja doba takođe je odigrana na velikoj sceni u prepunoj sali, a tome je u holu Centra za kulturu Valjevo, prethodila promocija knjige Besmrtne priče Ratomira Antonovića, objavljene u izdanju Izdavačke kuće “Intelekta” iz Valjeva.

U Hali sportova održana je trka beba na stazi od 24 metra. Program su podržali: Hemikal, Pikolo mondo, Printeks, Senzor Valjevo i VTO i Služba ginekologije Opšte bolnice Valjeva koji su pripremili odgovarajuće nagrade.

U kategoriji “puzaći” uzrasta do godinu dana najbrži su bili Jovan Grujičić, Filip Vlajković i Aleksej Đukanović; potom su se takmičili “guzaći” uzrasta od 13 do 18 meseci i prva tri mesta su zauzeli Milina Matić, Aleksej Pantelić i Mila Marjanović; dok su u kategoriji “trkaći” uzrasta do dve godine stazu najbrže prešli Pavle Srdić, Kosta Radosavljević i Luka Rasulić.

PROGRAM 35. TEŠNJARSKIH VEČERI U UTORAK, 9. AVGUSTA

9.00-13.00 PRIJAVLjIVANjE ZA MASKENBAL telefonom na broj 062/80 58 318

12.00-16.00 Hol Centra za kulturu Valjevo DETOKS – interaktivna kreativna eko radionica Organizator: Valjevski studenti arhitekture Prijave: Milica Mićić; 060 04 04 005

20.00 GUSKA NA MESECU, predstava za decu

20.00 Program “Veče sa Valjevskom pivarom” odložen je do daljnjeg, zbog vremenskih uslova

20.00 Hol Centra za kulturu Valjevo PREDSTAVLJANJE ČASOPISA ,,GLASNIK“ br. 56 i Predstavljanje monografije „RATNI DNEVNIK DUŠANA V. HADžIĆA“- priredio istoričar Dejan V. Popović, u izdanju Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo

21.00 U susret 75.godišnjici postojanja i rada Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo Autor izložbe: arhivista Vladimir Damnjanović; Organizator: Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo

20.15 Restoran „Fungi“ (iza Erozije) OBIČAJI NEKAD I SAD (slave, sahrane, svadbe…), predavanje profesora Dragana Nedeljkovića

LYVA Divci Avio klub Valjevo Peti skup modelara 15 maj 2022 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

20.30 Plato ispred pivnice Golos u Birčaninovoj na broju 3 program “AVIO MODELI, MAKETE, SIMULATOR LETA” u organizaciji Aero kluba Valjevo. Publika će na ovom druženju biti u prilici da uz pomoć članova Aero kluba proba simulator letenja i let iznad grada sa motornom jedrilicom, ultralakim avionom i paramotorom. Na štandu će publika, kroz razgovor sa članovima, moći da se informiše o radu Aero kluba.

21.00 Matična biblioteka Ljubomir Nenadović, Dvorište,Karađorđeva 44 “I, TO BI, ZA SADA, BILO SVE” promocija knjige autora Andreja Jelića Mariokova; Organizator: Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“

21.00 Plato Centra za kulturu Valjevo NATAŠA BEKVALAC, koncert

22.00 HOD PO STRUNAMA, veče poezije kroz muziku. Poeziju govore: Aleksandar Lazić i Jelica Kovačević. Muzički izvođač, kompozitor i vokal: Ninoslav Ademović

U SLUČAJU LOŠIH VREMENSKIH USLOVA ALTERNATIVNI PROSTORI SU: CENTAR ZA KULTURU (predstave) i MUZEJ ZAVIČAJNIH PISACA za programe MB „Ljubomir Nenadović“.