25/05/2024
Najnovije vesti
Sveti-Petar-i-Sveti-Pavle SPC Objektiva.rs Valjevo Petrovdan 12. jul

PETROVDAN

Autor 12/07/2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Petru. Uvek se slavi 29. juna prema julijanskom kalendaru, odnosno 12. jula prema gregorijanskom, kada se završava Petrovski ili Petrovdanski post.

Sveti apostol Petar, u doslovnom prevodu kamen, stena, pominjan je kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika. Jevanđelski zapis: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”, njegove su reči kojima izražava veru u hrišćansko spasenje, na koje Hrist odgovara: “Ti si Petar i na tom kamenu sazidaću crkvu svoju”.

Nakon silaska Svetog Duha, Petar postaje jedan od najvećih propovednika hrišćanstva. Nakon jedne produhovljene besede u Jerusalimu uspeva da u hriščanstvo prevede tri hiljade duša.

Veruje se da je njegova isceliteljska snaga bila izuzetno jaka tako da su od teških bolesti bivali izlečeni i oni preko kojih samo pređe njegova senka.

Prema narodnim običajima, na Petrovdan se ne ide u polje i ne počinju teški poljoprivredni poslovi, a posebno ne uprežu konji u kola.

Postoji verovanje da na parznik Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, iz čega su proistekli brojni običaji. Pored ostalih, da pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Verovanje, rasprostranjeno u Vojvodini, kazuje da ako neko na ovaj praznik gađa nekog jabukama, ili ih udara jednu o drugu – priziva grad i vremenske nepogode. Stara, autohtona sorta jabuka “petrovača” dozreva u periodu praznovanja i običaj je da koristi i za pravljenje petrovdanskog kolača sa jabukama.

Među običajima je i paljenje lile, sušene kore divlje trešnje ili breze, čime je u davna vremena prizivano dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.