24/06/2024
Najnovije vesti
Pinokio deca

“PINOKIJEVE” PROLEĆNE VRAGOLIJE

Autor 24/05/2022

Mališani u Kreativnoj radionici “Pinokio” udruženja “Anđeli čuvari” bezbrižno uživaju i uče o prolećnim aktivnostima, o čemu brinu njihovi vaspitači, kao i o nizu tzv. prozaičnih pitanja, od pranja ruku do pitanja ishrane. Vaspitači u Kreativnoj radionici “Pinokio” uspevaju da obezbede najbolje uslove rada i smeštaja za svu decu Valjeva koja pohađaju njihove programe.

Proleće je čudesno godišnje doba kada se budi život, čemu se svi raduju jer uz svaki naredni prolećni korak, priroda budi svoje uspavane stanovnike, cvetne livade, pčelice, razne bubice i ptičice. Upravo o livadi i njenim stanovnicima pričali su i crtali predškolci iz 2. vaspitne grupe sa svojim vaspitačicama, Marijom Velimirović i Anom Mitrović. Pri tome su temperama oslikali cvetnu livadu na svojim papirima, istkavši prave šarene ćilime. Šablon leptira i kamenčiće takođe su obojili nesvakidašnje ukrase i stanovnike cvetne livade.

Za to vreme, njihovi mlađi drugari iz srednje vaspitne grupe su sa svojim vaspitačicama Mirjanom Živanović i Sarom Jakovljević, naučila pesmu “Leptiriću – šareniću”. Uz to su i naslikali, tehnikom tapkanja, razigrane šarene leptiriće kakve samo dečja mašta može osmisliti.

Vaspitačice Mirjana i Sara, sa starijom vaspitnom grupom, osmislile su čitav niz zabavnih aktivnosti za decu, a na temu pesme čika – Jove Zmaja “Žaba čita novine” koju su naučili. Mališani su prvo ilustrovali odabranu strofu pesme, potom su pravili žabice, da bi aktivno

iskoristili sunčano i toplo vreme u dvorištu Kreativne radionice Pinokio. Tu se se “preobrazili” u prave male žabe jer su skakutali, da bi se na kon vežbi, odmarali na svojim listovima lokvanja. Uz vežbe govora i memorije, razvijanje kreativnog stvaralaštva dece, podstaknuta je ljubav prema sportskim aktivnostima, kao i takmičarski duh jer su se dva tima nadmetala ko će pre, skakućući kao žaba, stići do cilja. Iznad svega za decu zabavan dan ispunjen smehom i šalama.

Takođe, predškolci iz prve i druge grupe su, sa vaspitačicama Vesnom Lazić, Ankom Radivojević, Anom Mitrović, Marijom Velimirović tradicionalno svojim programom vežbi i trčanja na 100 metara, obeležila dan za kros. Uz trčanje su vežbali na malom poligonu u svom dvorištu jer fizička aktivnost pomaže deci u pravilnijem razvoju, kao i u građenju samopouzdanja i poboljšavanju motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Zato je važno da se deca što više kreću, budu živahna i da vežbaju.