27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “PIŠTOLJ I KACIGE” I “SVE KAKO TREBA”
Valjevo VAKUM Valjevski filmski susreti nagrada Slobodan Golubović Leman

“PIŠTOLJ I KACIGE” I “SVE KAKO TREBA”

Autor 13/12/2021

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Nun of your bussines” rediteljke Ivane Kragić završeni su 8. Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM).

U takmičarskom programu birano je od 17 kratkometražnih igranih filma mladih autora iz regiona, iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nagradu “Slobodan Golubović Leman” autorke Jelene Popović, dobije film “Sve kako treba”, reditelja Nikole Stojanovića, prema izboru žirija: rediteljka, producentkinja i snimateljka iz Hrvatske Ivana Marinić Kragić, scenarista i reditelj poreklom iz Crne Gore, Ivan Marinović i reditelj i snimatelj iz Srbije, Stefan Đorđević, prošlogodišnji dobitnik nagrade Leman za film “Poslednja slika o ocu”.

Film koji nam je doneo zreo rediteljski pristup i čvrst autorski stil koji izravno dopire do gledatelja, kroz intimnu, duhovitu i dirljivu priču o rastavljenoj porodici. Tema o izgubljenim generacijama se prožima u likovima majke, koja nikada nije imala priliku da ostvari svoje životne ciljeve i ćerke, čiji životni ciljevi zavise od odnosa rastavljenih roditelja. Glumačka podela, režija, scenario i fotografija odišu u celosti zajedno kao jedan organizam, onako kako odiše i odnos likova na filmu”, stoji u saopštenju žirija.

Nagradu Mladi autor je ove godine kući poneo Marko Marjanović Marinčić za najbolju montažu film “Pištolj i kacige”.

Uvod u ovu briljantnu filmsku parodiju je ćirilični natpis Srpske slike (Miroslavljev font). Možda baš on kaže da nije samo parodija u pitanju. Sledi briljantnih 18 minuta perfektno uokvirene priče, koja ne bi bila to što jeste da taj komplikovani mehanizam pokretnih slika i zvuka do najsitnijih detalja ne funkcioniše. Od odličnog scenarija i sjajnih dijaloga, preko fantastične glume, fenomenalne fotografije, perfektnog tona, kao i kostimografije i scenografije do kraja dosledne priči, kao i dosledno prenesenom urbanom srpskom ambijentu. Tajming dijaloga je do savršenstva urađen i on nije samo proizvod dobre montaže, već i vrlo bitne pripreme kadriranja kroz knjigu snimanja, storyboard-a, kao i rada na samom setu”, stoji u obrazloženju predsednika žirija, Zorana Đorđevića.

O navedenoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: reditelj i snimatelj Zoran Đorđević, na čiju inicijativu je ova nagrada i uvedena, zatim snimatelji i fotografi, Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Nagrada podrazumeva plaketu, novčani iznos i ostvarenje Miodraga Pešića Peše, slikara iz Valjeva.

Tokom četiri dana festivala publika je imala priliku da uživa u bogatom programu koji su pored dugometražnih dokumentarnih i igranih, činili i kratkometražni filmovi u takmičarkoj selekciji. Uprkos aktuelnoj pandemiji, festival je svakog dana bio posećan od strane velikog broja valjevske publike, kao i mnogih mladih autora, iz zemlje i regiona, koji su došli da isprate svoje i druge filmove.

foto: Bojana Đurić i Bojana Andrić