30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 39. IZLOŽBA SIMENTALACA U LAJKOVCU
izložba krava simentalske rase Lajkovac 09 2021 Objektiva.rs Valjevo PR Pristup

39. IZLOŽBA SIMENTALACA U LAJKOVCU

Autor 28/09/2021

Mladi odgajivač Milan Milaković iz Mratišića je ponovio uspeh iz 2019. godine i bio najuspešniji stočar 39. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Predstavio je najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije i osvojio najviše nagrada.
Krava Lara sa njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. U trećoj laktaciji za 305 dana dala je 7.178 litara mleka sa prosečno 4,03 procenta mlečne masti. Milaković je imao i najbolje ocenjena grla u kategoriji junica i prvotelki.

Za najkvalitetniju kravu stručni žiri izabrao Loru vlasnice Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, takođe opština Mionica.

Među 90 izvedenih grla, po broju pratilja u sve tri kategorije istakle su se porodice Jevrić, Babić, Milić i Ćatić iz lajkovačkog sela Jabučje i poznata farma Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice.

Za kolekciju krava nagrađena je Zorica Milić iz Jabučja. Najbolju kolekciju prvotelki prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao Vojinu Jerotiću iz Vrhovina.

Najbolje stočarsko gazdinstvo opštine Lajkovac, sa 11 prikazanih grla, je farma Jevrić iz Jabučja, dok je najmlađi stočar Aleksa Čitaković, sa područja opštine Mionica. Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 50.000 dinara (za apsolutnu šampionku izložbe).

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je istakao da manifestaciju poznatu u čitavoj Srbiji treba negovati i čuvati, a istovremeno se truditi da se stočarski potencijal opštine Lajkovac i čitavog kraja podigne na viši nivo.

Tradicionalna lajkovačka izložba simentalaca, uprkos otežanim uslovima zbog pandemije, ponovo je bila odlično organizovana. Iako nije učestvovalo par poznatih farmera, odziv i kvalitet su bili veoma zadovoljavajući. Najviše izlagača bilo je sa područja opštine Lajkovac, pri čemu je bilo proizvođača sa preko 10 grla.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno – savetodavne stručne službe Valjevo. Predsednik žirija dr Pantelić je odao veliko priznanje farmerima koji su, po mnogima u najnepovoljnijem terenutku po pitanju proizvodnje mleka, smogli snage da izvedu svoja fantastična grla na današnju izložbu.

Nisam subjektivan, s ponosom mogu reći da je izložba u Lajkovcu poslednjih 10 godina, uz republičku smotru u Kruševcu, najbolje organizovana i posećena.“

Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator.

Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, priključila se i opština Mionica sufinansiranjem novčanih nagrada, a organizatori izložbe bili su Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase Kolubara, Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase Kolubarski simentalac, Valjevo.

Agencija Pristup