10/12/2023
Najnovije vesti

Počela “Nedelja muzeja”- prvi gosti stigli iz Knjaževca

Autor 11/10/2023

Manifestacija “Nedelja muzeja” započela je gostovanjem Narodnog muzeja iz Knjaževca, zvanično najboljeg muzeja Srbije u 2022.godini.

“Ove godine smo uz podršku Grada obnovili “Valjevsku nedelju muzeja” koja je prvi put održana 1954.godine i trajala nekoliko godina”, kaže Jelena Lekić, direktor Narodnog muzeja u Valjevu.

Jelena Lekić- direktorka Narodnog muzeja u Valjevu

Ona dodaje: “Ove godine rešili smo da obnovimo tu manifestaciju uz mnogobrojne programe koje priređujemo do 14.oktobra i trebalo bi da ova manifestacija postane tradicionalna. Plan je da svake godine tokom “Nedelje muzeja” bude predstavljlen jedan muzej iz Srbije. Ove godine smo odlučili da to bude Zavičajni muzej Knjaževac , koji itekako ima razloga da bude gost. Tri nagrade u prošloj godini, izuzetne nagrade, proglašeni su za najbolji muzej. Do kraja nedelje pripremamo interesantne programe, biće mala pozorišna predstava sa Osnovnom školom “Nada Purić”, predstavićemo karavan vajarska radionica, zapravo biće brojni programi i radionice namenjeni najmlađoj populaciji ali i našim starijim sugrađanima. Iskreno verujem da će ova manifestacija nakon dečije nedelje koja je tradicionalna, “Nedelja muzeja” postati tradiconalna u oktobru mesecu.”

Milena Milošević Micić, muzejska saradnica i istoričarka umetnosti iz Knjaževca o radu i priznanjima koja su stigla u Knjaževac govori: “Mi smo definitivno zasluđili titulu najboljih, jer smo kao mali i malo skrajnut sa glavnih puteva u Srbiji, ali godine rada i jedan divan timski rad na raznim aspektima našeg posla je doveo da kolege prepoznaju posvećenost i kvalitet rada za ovu titulu. Naš muzej je mali, ima tri objekta u sastavu, ima nas jako malo ali smo uspeli da nekako zablistamo radom na ovom našem muzejskom nebu. Ono što je prošle godine doprinelo je bila realizacija jako puno programa, letnja škola ali i jedna velika izložba fotografije, snimanje različitih filmova, izdavanje jedne monografije, rad sa zajednicom, rad na pristupačnosti, rad na digitalizaciji kulturnog nasleđa, tako da se to slagalo jedno preko drugog, i jedno uz drugo pravilo jednu čvrstu strukturu i nešto što je mogu da kažem prepoznatljivo. Naš muzej ima specifične zbirke, ima dvokrižne čarape koje su prepoznatljive, imamo značajno arheološko nalaziđte, imamo Dragoslava Živkovića jednog izuzetnog slikara, i još mnogo toga.”

Detalj sa prezentacije

A upravo sve ovo navedeno prikazano je u jednočasovnoj prezentaciji u plavoj sali valjevskog muzeja, odlično pripremljenoj u urađenoj na visokom nivou. Nakon predstavljanja Zavičajnog muzeja Knjaževca, u velikoj savi održana je radionica uz prisustvo velikog broja valjevskih osnovaca.