15/07/2024
Najnovije vesti

Predstavljena aktivnost Udruženja “Budimo bezbedni”

Autor 11/10/2023

U prostorijama gradske uprave predstavljeno je Udruženje “Budimo bezbedni” na kome je predsednica ovog udruženja Dea Đorđević predstavila aktivnosti istog, u cilju podrške osobama sa invaliditetom.

Dea Đorđević- Udruženje “Budimo bezbedni”

15. oktobar – DAN BELOG ŠTAPA – pročitajte OVDE

“Karavan “Zajedno možemo” danas obilazi Srbiju, danas smo obišli Sremsku Mitrovicu, Šabac i Loznicu, evo nas i u Valjevu. Stigli smo na pola karavana, obići ćemo 29 gradova Srbije, odnosno 30 pošto nam je želja da obiđemo i Leposavić i Kosovsku Mitrovicu. Okupljamo sve osobe sa invaliditetom, da bi smo mogli da ostvarimo sve naše ciljeve. Zapravo, država hoće da nam pomogne, ali mi nismo jedinstveni. Želimo da se zajedno svi skupimo i da imamo jedinstvene zahteve da nam se ostvare naša prava, ali prosto ne možemo dok smo razuđeni i odvojeni. Razgovarala sam u Valjevu o tome šta Valjevo sve radi za osobe sa invaliditetom, koliko ima osoba sa invaliditetom na teritoriji grada. Polako ćemo sakupljati te podatke da napravimo prvi javni registar, već je u planu da se organizuje jedan sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom, da krenemo da se zapošljavamo, da budemo u sportu, da se bavimo sportom. Sa državom ćemo videti da se regulišu i rampe i parkinzi i svakako pomagala koja su više nego potrebna. U projekat sam krenula sa skepsom i predrasudama “kako to do sada nije urađeno ako može”. Zapravo može i svi su raspoloženi do sada, sve lokalne samouprave i sva udruženja su raspoložena da se pridruže karavanu. Nas ima između 500 i 700.000. Verujem da nećemo u prvom krugu pozvati sve osobe sa invaliditetom, ali kada vide kako radimo i šta radimo mislim da će onda vremenom i sami da se priključe, i tada ćemo biti i snažniji i jedinstveniji.”

DAN BELOG ŠTAPA 2021. – pročitajte OVDE

Marko Jevtić, član gradskog veća istakao je: “Suština socijalne politike je da uključimo osobe sa invaliditetom na tržište rada , jer je to njima najbitnije. U dogovoru sa privrednom komorom i Nacionalnom službom za zapošljavanje mi ćemo krajem oktobra održati jednu javnu tribinu da poslodavcima pokažemo šta sve Nacionalna služba daje poslodavcima ako angažuje osobe sa invaliditetom, jer je to veoma bitno. Sama ta činjenica će pomoći poslodavcima da angažuju osobe sa invaliditetom i ja smatram da osobe sa invaliditetom mogu izuzetno značajan doprinos da daju, naravno svako u svojoj sferi.”

Marko Jevtić- član gradskog veća

U ime udruženja “Budimo bezbedni” Dea Đorđević je poklonila lap-top Udruženju slabovidih i slepih grada Valjeva, a predsednik ove organizacije Milan Đurić je rekao tom prilikom:

Milan Đurić- predsednik Udruženja slabovidih i slepih Valjeva

“Svaki podvig podizanja svesti lokalne zajednice o problemima i potrebama osobama sa invaliditetom i pomoć koja se pruža u poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom je značajna. Svakome treba pružiti šansu, a mi smo se kao udruženje maksimalno potrudili da ljudima stvorimo uslove, ali to nije dovoljlno. Zato moramo da se umrežimo sa svim organizacijama, mi želimo sa njima da saražujemo kako bi što više ljudi saznalo za svoja prava, otkrilo svoje skrivene probleme i potrebe, i zajedno sa nama i stručnim licima i ljudima koja imaju iskustva i uz pomoć lokalne samouprave naše probleme umanjimo i rešimo”.

Prilog je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2”

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.