25/05/2024
Najnovije vesti
Aeroklub Valjevo Sportski aerodrom u Divcima FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

POČELE AKTIVNOSTI NA AERODROMU U DIVCIMA

Autor 10/04/2022

Na aerodromu LYVA u Divcima održan je seminar za nastavnike vazduhoplovnog jedriličarstva koje je organizovao Direktorat za civilnu vazduhoplovnu plovidbu, Vazduhoplovni savez Srbije i Aero klub Valjevo.

Peđa Milošević pilot i jedriličar Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić

“Nastavnici letenja Srbije i pripravnici za nastavnike letenja imali su praktičnu proveru letenja i to je redovna godišnja provera koju svaki nastavnik mora da ima po novim propisima i direktivama koje se koriste u vazduhoplovstvu,” rekao nam je Predrag Milošević, pilot i jedriličar iz Aero kluba Valjevo.

U Divcima su boravila 22 pilota, u pitanju su iskusni piloti, koji zakonski moraju da naprave letove i osveže znanje, a među njima je bilo i Valjevaca.

Aero klub Valjevo u ovoj godini ima u planu da nastavi sa obukom pilota jedriličara a radiće se i trenaža i polaganje za dozvolu kandidata koji su prošle godine završili ispit za jedriličare, upriličen posle više od 20 godina pauze.

“Imamo već 7-8 zainteresovanih kandidata koji su zainteresovani, sada imamo dve osposobljene jedrilice, a radimo na tome da osposobimo još dve,” kaže Milošević.

Aleksandar Obradović doajen jedriličarstva pilot profesor u penziji mašinstva foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Zanimljivo je i da je juče u Divcima gostovao i Aleksandar Obradović, bivši reprezentativac i doajen srpskog vazduhoplovstva. Obradović je prvi samostalni jedriličarski let obavio daleke 1954.godine kao 15-godišnji učenik. I juče je iskoristio priliku da sedne u jedrilicu u jednom počasnom krugu. Inače je reč o profesoru Mašinskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Jučerašnjom proverom koordinirao je Miodrag Isaković, takođe doajen srpskog vazduhoplovstva, bivši načelnik inspektorata i stručnjak koji je kao nastavnik letenja obučio stotine učenika i na jedrilici i na avionima. Nakon praktičnog dela održano je i predavanje o novim propisima u avio saobraćaju.

Učesnici jučerašnjeg testa sa domaćinima