30/09/2023
Najnovije vesti
Gradski trg Valjevo 21. april 2022. Vaskršnji bazar Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

POČEO VASKRŠNJI BAZAR

Autor 21/04/2022

Danas je na Gradskom trgu u Valjevu počeo Vaskršnji bazar. Otvaranje tezgi je od 10 časova. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, proizvodi su dostupni do 22 sata.

Ovom prilikom pretežno su rukotvorci i zanatlije izneli svoje ručne radove i domaće proizvode, tako da Vaskršnji bazar pruža mogućnost za sve posetioce da pribave domaće ručno rađene predmete za uskršnje praznike.

Upravo u duhu predstojećih praznika su rukotvorine Valjevke Slavice Moravčević, koju na Fejsbuku možete pronaći na stranici “Baka Cacine magične ruke”.

Ovom prilikom u prodaji su heklani ukrasi – obuci jaje sa mašnicama, tako da mogu poslužiti i za ukrašavanje uskršnjeg drvceta. Veoma lepi su i heklane korpice za čuvarkuće, zatim velika heklana od pamuka ukrasna uskršnja jaja, pilići i zeke. Svojim vešto urađenim rukotvorinama, Slavica Moravčević čuva i narodnu tradiciju, tako da od pamuka hekla i patofnice i sandalice za novorođenčad, baš kao što je nekada rađeno. Uz bebi – zeke, možete uskladiti i kapice, takođe ručno rađene od prirodnih materijala, za devojčice i dečake.

Bukvalno, bilo mi malo dosadno i pre nekoliko godina sam tako počela. Našla sam mustre u starim Burdama. I tako da sada idemo sa Turističkom organizacijom, malo prođemo druge gradove, nekada nešto novo vidim, lepo je,” zaključuje Slavica Moravčević.

Takođe, u ponudi na Vaskršnjem bazaru možete pronaći med, lize u duhu praznika u obliku zeka i pilića pastelnih boja, s tu je i tezga ispunjena liciderskim srcima i omiljenim svilenim bombonama.

Interesantni miomirisi privlače posetioce i na tezgu gde su u ponudi ukrasne sveće od sojinog voska koje u vikendici na Strmnoj gori pravi svekrva Nine Ranković, koja je ovog popodneva bila zadužena za plasman.

Postoje stranice pod nazivom “Mirišljave sveće Daneste” na Instagramu i Fejsbuku. Moja svekrva je to počela da radi iz hobija, kaže da je to opušta. Ima duplo livene ukrasne sveće tako da spoljni deo, ukrašen cvetićima ostaje kao lampa, a gori samo ovaj unutrašnji. Nedavno je počela da ih ukrašava tehnikom dekupaža. Takođe, izliva i različite cvetove u sojinom vosku, a to je bolje od parafina. Sve su mirisne,” kaže Nina Ranković.

U organizaciji Turističke organizacije Valjevo i uz podršku gradske uprave, ovogodišnji Vaskršnji bazar na Gradskom trgu traje do 24. aprila.