27/02/2024
Najnovije vesti
Freska raspeće Isusa Hrista iz Nazareta na brdu Golgota izvan Jerusalima

VELIKI PETAK

Autor 22/04/2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak dan kada je, prema verovanju, Isus Hristos ispustio dušu razapet na krstu na brdu Golgota.

Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji Ga je osudio. Gledajući ponašanje mase, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

U vreme kada je Hristos predao duh Svoj Ocu, u svim pravoslavnim hramovima se iznosi Plaštanica, platno koje prikazuje Hristovo polaganje u grob.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na ovaj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Od Velikog četvrtka do Uskrsa, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, već se vreme za bogosluženje i oglašenje umrlih obavlja drvenim klepalom.

Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće u crvenu boju jer predstavlja pobedu života nad smrti i radost zbog Hristovog vaskrsenja. Prvo ofarbano crveno jaje naziva se čuvarkuća i stoji u kući cele godine.

Pravoslavni hrišćani se na Veliki petak pridržavaju strogog posta. Prema predanju, na ovaj dan, ne treba igrati i pevati, ne treba raditi teške fizičke polove.