12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • POČINJE IMUNIZACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U AMBULANTAMA DOMA ZDRAVLJA
vakcina protiv sezonskog gria Dom zdravlja Valjevo Objektiva.rs

POČINJE IMUNIZACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U AMBULANTAMA DOMA ZDRAVLJA

Autor 29/09/2022

Od danas, 29. septembra, počinje imunizacija protiv sezonskog gripa, koja će se ove sezone sprovoditi radnim danima u ambulantama Doma zdravlja Valjevo.

U ambulantama Novo naselje i Peti puk je planirano davanje vakcine građanima koji njima gravitiraju, dok je svi ostali sugrađani mogu primiti u ambulanti Doma penzionera.

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa će se obavljati od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, dok će imunizacija u ambulanti Peti puk krenuti od ponedeljka 3. oktobra, radnim danima od 7 do 14 časova.

U narednih par dana vakcine će biti distribuirane seoskim ambulantama i Divčibarama, a pacijentima će biti dostupne u danima kada ove ambulante rade.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.