30/05/2024
Najnovije vesti
Stojadin Mirković iz Leskovica nastradali mladić u građanskom ratu na prostoru Hrvatske kod Bjelovara sa majorom Tepićem u izminiranom vojnom skladištu

GODIŠNJICA POGIBIJE VOJNIKA STOJADINA MIRKOVIĆA

Autor 29/09/2022

Navršava se 31 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Stradao je u vojnom magacinu sa majorom Milanom Tepićem.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine, major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu.

Mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Polaganje cveća i odavanje počasti ispred biste Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama je u 11 časova.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Natašom Tadić Đuković i ove godine organizuju pomen i čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan “Sinđelićem podno Povlena”.