30/05/2024
Najnovije vesti
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS o kršenju radničkih prava

Autor 06/06/2023

U saopštenju za javnost Pokreta obnove Kraljevine Srbije Valjevo, objavljuju pismo koje je predsednik GrO, Đorđe Marković, uputio predsednici Skupštine grada, a koje prenosimo u celini.

„Poštovana g-đo Rakić,

U Valjevu se bez izuzetka ustalila zabrinjavajuća praksa da kiosci, piljarnice, naročito mega marketi, pekare i ugostiteljski objekti brze hrane kao i mnogi objekti raznih drugih uslužnih delatnosti krše Zakon o radu i osnovna prava zaposlenih. Pre svega radi se o pravu na petodnevnu radnu nedelju.

Takođe, u velikom broju slučajeva radi se klasičnom primeru nemilosrdnog izrabljivačkog odnosa prema zaposlenim, gde se vrlo često prekoračuje zakonom zagarantovani maksimum radnih sati u toku dana, nedelje i meseca.

Najčešće nije plaćen prekovremeni rad. Neretko radnicima nije plaćeno penziono i socijalno osiguranje. Zaposleni se najčešće teraju na rad nedeljom i u dane najvećih državnih, nacionalnih i crkvenih praznika.

Tradicija porodica u valjevskom kraju je da se nedeljom i na “crveno slovo” ne rade ni najvažniji poslovi oko kuće. Postavlja se pitanje postoji li pored želje za najcrnjom eksploatacijom i neki skriveni naum da se izmeni karakter našeg naroda i njegova viševekovna tradicija poštovanja nedelje i velikih praznika?

U vreme kada se puno priča o raznim oblicima nasilja u našem društvu, moram da kažem da je ovo užasno, podmuklo, neljudsko i antisrpsko nasilje jedno od najcrnjih.

Posebnu dimenziju svemu ovome daje činjenica da veliku većinu zaposlenih u ovim objektima čine mlade žene, uglavnom majke maloletne dece. Kao što znate, nisu to robinje. To su naše rođake, naše komšinice, naše kume, ćerke, supruge ili sestre nekih naših prijatelja, naše Valjevke.

Sigurno kao žena znate od kolike je važnosti da majke barem vikendom budu uz svoju decu.

U vremenu kada svi, vrlo često lažno i licemerno, konstatujemo da su nam deca prepuštena ulici i negativnim uticajima medija i društvenih mreža, od posebne važnosti je da majke imaju priliku da vikend provedu sa svojom decom jer majčinska briga je nezamenljiva.

Na kraju g-đo Predsedniče Skupštine našeg Valjeva,

Pozivam Vas da na prvoj sednici Gradskog parlamenta postavite ovu temu na dnevni red. Očekujem da Skupština Valjeva usvoji odluku – Uredbu kojom će se radno vreme svih gore pomenutih i sličnih objekata ograničiti vikendom tako da subotom rade maksimalno do 15 sati, a da svaka nedelja bude neradna (celi dan i noć sve do ponedeljka ujutro).

To očekuju i brojne porodice ovih namučenih i poniženih žena. Imate priliku, zajedno sa odbornicima Skupštine kojom predsedavate, da pomognete u uspostavljanju zakonitosti u okviru svojih nadležnosti.

Takođe, imate jedinstvenu priliku da povratite dostojanstvo ovim ženama i ispravite ovu već višedecenijsku protiv zakonsku delatnost“, navedeno je u pismu predsednika GrO, Đorđa Markovića.