25/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Dragan-Krunic-Izlozba-Vozarevic-Moderna-galerija

Slike Vozarevića u Valjevu, Popovića u Sremskoj Mitrovici

Autor 06/06/2023

U Modernoj galeriji u Valjevu otvorena je izložba slika i crteža Lazara Vozarevića obuhvativši 41 delo, nastalo u periodu od 1951. do 1967. godine, iz kolekcije Galerije koja nosi ime značajnog slikara iz Sremske Mitrovice, i iz privatne zbirke Zorana Popovića, poštovaoca savremene umetnosti. Prikazana dela su dostupna publici u Valjevu do 20. avgusta 2023. godine.

Prema rečima istoričarke umetnosti Marija Vukajlović, kustosa u Galeriji “Lazar Vozarević” je svojim delima ostavio značajan pečat, oslanjajući se na prošlost, ukazao kako se treba ophoditi prema tradiciji, ali i na koji način stvarati tradiciju budućnosti.

„S obzirom da se više godina bavim ovom tematikom, odgovorno tvrdim da njegova dela zaista zaslužuju da se nađu u ovom hramu umetnosti posvećenom nadrealizmu odnosno magičnom slikarstvu. Sve teme iz naše srednjevekovne umetnosti u crkvama i na ikonama mogu se naći na Vozarevićevim slikama.

Na njegovim slikama nisu stvarne ličnosti nego, kako ih je nazivao, građani jednog sveta kome je i sam želeo da pripada. Isticao je da umetnik to ne može biti, ako nema svoj svet. On je svoj svet izgradio od elemenata koji su činili naš etnos, poreklo. To je kasnije, kao profesor Likovne akademije, prenosio i svojim studentima.

Ono što je magično u njegovim slikama je da su to izmišljene ličnosti koje deluju svojim autoritetom, kao svetitelji sa zidova naših crkava, oni kao svevideći prodiru u naše unutrašnje biće,“ pored ostalog rekla je Vukajlović, ističući da Vozarević nije samo predstavnik modernizma, on je jedan od onih koji je utirao put tom pravcu.

Lazar Vozarević rođen je 1925. u Sremskoj Mitrovici. Preminuo 1968. godine u Beogradu. Nakon beogradske Škole za primenjenu umetnosti, upisuje Akademiju likovnih umetnosti, gde je 1948. diplomirao u klasi profesora Mila Milunovića i do 1960. radio kao docent. Bio je član grupe Jedanaestorica i Decembarske grupe i predstavnik enformel slikarstva.

Izložbu je proglasio otvorenom Milan Marinković, direktor Galerije „Lazar Vozarević“ koji je, pored ostalog, napomenuo da su u proteklom desetleću uspeli da podstaknu interesovanje za slikarevo stvaralaštvo, jedno vreme, neopravdano, bilo zapostavljeno. Sada su svih 80 Vozarevićevih slika, koje Galerija poseduje, proglašene za kulturno dobro, a za novembar pripremaju objavljivanje Monografije, kada planiraju i veliku izložbu povodom obeleževanja 50 godina rada.

Svečanosti otvaranja izložbe u Modernoj galeriji je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović koji je tog dana službeno posetio Valjevo.

Prema rečima Marije Đurić, v.d. direktorke Modrne galerije Valjevo, saradnja je nastavljena već u ponedeljak, uzvratnom posetom Galeriji „Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici i otvaranjem izložbe izabranih 18 slika i 12 crteža Ljube Popovića.

Pojedini naslovi iz stalne postvke Moderne galerije Valjevo koji su pred publikom u Sremskoj Mitrovici su i grandiozna dela „Sećanje na Džejmsa Frejzera – triptih o materiji i smrti“ ulje na platnu 260×810 cm, nastalo u periodu 1976-1977. godine, zatim „Lavirint apokalipse“ ulje na platnu (220x200cm, 1988-89.) do ostvarenja novijeg datuma „Portret i autoportret“ iz 2000. godine.

Naredni program u Modernoj galeriji u Valjevu je već u sredu, 7. juna, od 19 časova, koncert kamerne muzike srpskih kompozitorki za flautu i harfu.