24/06/2024
Najnovije vesti
POKS-formiranje Gradskog odbora i Srpske kraljevske omladine prenosi objektiva.rs -08-03-2023

POKS: PRIJAVA PROTIV DIREKTORA „GORENJA“ ZBOG PREKOVREMENOG RADA

Autor 22/03/2023

U saopštenju za javnost Gradskog odbora POKS Valjevo navode: „Država je obezbedila ogromne privilegije stranim kompanijama pa očekujemo da im nametne barem jednu obavezu.

„Na zajedničkom sastanku Sveta za privredu i Svata za ekonomiju Predsednik Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Đorđe Marković zatražio je analizu i mišljenje ekonomista POKS Valjevo o poštovanju Zakona o radu na teritoriji našeg grada.

Povod za ovaj sastanak i inicijativu Đorđa Markovića je najava Sindikata fabrike Gorenje koji je najavio da uskoro možemo očekivati štrajk upozorenja.

Inspekcija rada je opravdano, po prijavi Sindikata, podnela prekršajnu prijavu protiv direktora Gorenja u Valjevu zbog „protivzakonitog uvođenja prekovremenog rada“, ali, kako kažu ekonomski stručnjaci POKS Valjevo to nije dovoljna mera.

Saveti za privredu i ekonomiju su mišljenja da je potrebno drastično, kao primer drugim poslodavcima, kazniti fabriku Gorenje a ne samo simbolično direktora preduzeća.

Predsednik Gradskog odbora POKS Valjevo Đorđe Marković ima saznanja da se u ovoj fabrici u dugom trajanju krši Zakon o radu i to ne samo kada se radi o nametnutom prekovremenom radu.

Gradski odbor POKS Valjevo predlaže Gradonačelniku g. Gojkoviću da formira anketni odbor u Skupštini grada koji će ispitati i utvrditi sve činjenice kroz razgovor sa Sindikatom i nadležnim inspekcijama i da o tome obaveste odbornike u Skupštini Valjeva kao i medije.

Istovremeno, očekujemo od Gradonačelnika da pošalje jasnu poruku svim poslodavcima, od onih najmanjih pa do onih koji zapošljavaju veliki broj radnika, svejedno u kojoj privrednoj delatnosti i svejedno da li se radi o domaćim ili stranim kompanijama, da se u Valjevu neće tolerisati takvo nepoštovanje Zakona o radu koje može da dovede do tragičnih posledica i sa smrtnim ishodom kako se to dešavalo poslednjih meseci u nekim drugim gradovima Srbije,“ navodi Info služba Gradskog odbora POKS Valjevo.