04/10/2023
Najnovije vesti

POKS u pripremama za izbore

Autor 07/09/2023

Na današnjoj konferenciji za novinare Pokreta obnove Kraljevine Srbije prisutnim medijima su se obratili Marija Ilić, sekretar gradskog odbora, i Mirko Jović, zamenik predsednika Izvršnog odbora i Koordinator Kolubarskog okruga POKS-a. Novinarima se najpre obratila Marija Ilić, a nakon nje govorio je Mirko Jović.

Izjave objavljujemo u celosti.

” Gradski odbor POKS Valjevo se od početka godine vrlo sistematično i svakodnevno priprema za redovne lokalne izbore koji su planirani za april ili maj sledeće godine. Izabrali smo novi Gradski odbor. Formirali smo stručne i staleške Savete Gradskog odbora. Saveti su pripremili niz programa koje ćemo izložiti u toku kampanje koja će uslediti sledećih meseci.

U toku je formiranje širokog kruga potencijalnih kandidata za odbornike. Konačnu listu naših kandidata usvojićemo kada bude jasno u okviru koje i kakve koalicije ćemo nastupati na lokalnim izborima. Naš Gradski odbor će se zalagati za očuvanje koalicije NADA sa Gradskim odborom Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića. Sačekaćemo da vidimo da li će u isto vreme sa lokalnim izborima biti i republički izbori. Ako se to desi, a naša stranka potpiše neku širu koaliciju za te republičke izbore, Gradski odbor će verovatno pratiti tu koaliciju sa republičkog nivoa. Ako lokalni izbori budu odvojeni, a to predviđaju Ustav i Izborni zakoni, mi ćemo prihvatiti samo koaliciju sa programski srodnim strankama, a pre svega sa Novim DSS-om.

Gradski odbor POKS Valjevo je već sada spreman da samostalno organizuje potpunu i kvalitetnu kontrolu izbora. Ukoliko nastupimo u koaliciji ta kontrola će biti i kvalitetnija. Mi smo imali seriju razgovora sa Gradskim odborima desetak Parlamentarnih stranaka koje deluju u Valjevu. Prihvatili smo jedan džentlmenski sporazum o saradnji u kontroli budućih gradskih izbora u Valjevu. Ti pregovori i dogovori će se nastaviti sledećih meseci. Želim da ponovim, naš Gradski odbor ne prihvata ideju o jedinstvenoj i zajedničkoj listi svih opozicionih stranaka, udruženja i grupa građana koje deluju u Valjevu.

Posebno se protivimo da opoziciju u Valjevu organizuju i predvode grupe građana koje su “juče” osnovane, a pitanje je do kada će postojati i da li će uopšte uspeti da se organizuju i kvalifikuju na lokalnim izborima.

Mi iz Gradskog odbora POKS Valjevo verujemo da ozbiljnog političkog života i ozbiljnog učešća na izborima nema bez dobro organizovanih političkih stranaka. Od početka godine naš Gradski odbor je u konstantnoj predkampanji. Sada krećemo u aktivnu kampanju za lokalne izbore. Ukoliko budu raspisani republički izbori, Gradski odbor će u najkraćem roku prilagoditi svoju kampanju republičkoj kampanji,” rekla je Marija Ilić.
Mirko Jović, zamenik predsednika Izvršnog odbora POKS i Koordinatora stranke za Kolubarski okrug rekao je:

“Zahtevi opozicije za vanrednim republičkim izborima su legitimni jer opozicija uvek može da traži izbore.
Pokret obnove Kraljevine Srbije i koalicija NADA još od februara traže vanredne izbore zbog različitih stavova bitnih političkih grupacija o najvažnijim spoljnopolitičkim i geopolitičkim pitanjima, a pre svega o sporazumu o “normalizaciji odnosa sa Kosovom”.
Deo opozicije je izabrao loš trenutak, mesto i metode da zatraže vanredne izbore. Blokiranje skupštine na način kako je to urađeno prethodnih dana je “pucanj u svoju nogu”.
Prethodnih godinu dana više opozicionih poslanika i svih poslaničkih klubova su se nametnuli i postali su medijski prihvatljivi i prepoznatljivi. Ovakvim delovanjem, a i ako se raspusti skupština, sami sebi ukidaju jedinu mogućnost da se obrate svim biračima u Srbiji. Direktni prenosi RTS iz Skupštine su privilegija koja je izborena velikim žrtvama opozicije u prvim godinama obnovljenog višepartijskog sistema u Srbiji.
Takođe, pokušaj ometanja usvajanja rebalansa budžeta je pomogao vladajućoj koaliciji da predstavi sebe kao zabrinute za položaj penzionera, majki, dece, poljoprivrednika…koja želi da popravi i napravi novu infrastrukturu širom Srbije. U isto vreme, zbog infantilnog ponašanja dela opozicije, napadaju celu opoziciju da pokušava da spreči dodelu pomoći navedenim kategorijama stanovništva.
Poslanici POKS i koalicije NADA podržavaju zahteve za vanredne izbore, a i aktivno se bore za to još od februara meseca. Međutim, naši poslanici ne žele na bilo koji način da učestvuju u ponižavanju Skupštine.
Ako je potreban pritisak na vlast da raspiše izbore do kraja godine, postoje metode vanparlamentarne borbe koji su prihvatljivi i mnogo delotvorniji od blokade Skupštine.”
Mirko Jović se zapitao šta se to promenilo pa deo opozicije koji nema dovoljno jaku infrastrukturu po Srbiji sada naprasno traže hitne izbore?
” Čini mi se da prisustvujemo vrhuncu javne i tajne borbe za nasleđe između frakcija bivše jedinstvene Demokratske stranke konstatovao je zamenik predsednika Izvršnog odbora POKS.
Takođe, ne treba potceniti borbu za kontrolu finansija koje pripadaju parlamentarnim strankama iz budžeta Srbije, nastavio je Mirko Jović. Raspadom Narodne stranke Aleksić je dobio četiri poslanika, ali njegova nova stranka neće dobijati budžet. Finansije za sve poslanike dobija Jeremić. Slična situacija je i u stranci Zajedno između Ćute i Zelenovića. Aleksić i Zelenović koji su se u prethodnoj godini afirmisali i koji ne kontrolišu prihode iz budžeta, traže hitne izbore kako bi postali parlamentarni i kako bi obezbedili redovne finansije iz državnog budžeta. Zahtev za hitne izbore može da bude i izlazna strategija organizatorima “protesta protiv nasilja”.
Pošto se izgubio svaki smisao takvih protesta, zahtevi za izbore mogu skrenuti pažnju građana i okupljanje oko tog zahteva.
Na kraju, Mirko Jović je naglasio ” da je POKS apsolutno spreman za izbore bez obzira bili oni redovni ili vanredni i bez obzira u kom terminu bili raspisani. POKS je najorganizovanija stranka u opoziciji sa infrastrukturom koja je vrlo ravijena, dobro trenirana i spremna na najveće izazove i utakmice”.