24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Jubilarno 2000. davanje krvi u novouređenom prostoru Crvenog krsta Valjevo
Izlog-prostora-za-davaoce-FOTO-Crveni-krst-Valjevo-sekretar-Aleksandar-Tomic-vesti-Objektiva.rs

Jubilarno 2000. davanje krvi u novouređenom prostoru Crvenog krsta Valjevo

Autor 07/09/2023

U tek adaptiranom prostoru Crvenog krsta Valjevo na humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, održanoj 5. septembra, jubilarno 2000. dobrovoljno davanje krvi darovao je Nemanja Tešić, rodom iz Osečine, koji živi i radi u Valjevu.

Crveni krst Valjevo je svoje prostorije u Ulici Milovana Glišića broj 1, uredio i prilagodio nameni dobrovoljnom davalaštvu krvi. Uređenje ovih prostorija bilo je neophodno jer ovakve humane akcije su svakog utorka u Crvenom krstu Valjevo.

Proteklog utorka u Valjevu je boravila Marija Čukić, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije za dobrovoljno davalaštvo krvi.

„Nov prostor u Crvenom krstu Valjevo je za dobrovoljno davanje krvi, brendiran je, moderan, napravljen tako da davaocima krvi bude pristupačan. Nadamo se da će Crveni krst Valjevo i dalje biti dobar domaćin, kao što je i ranije bio, i da će se Valjevci odazivati, kao što su to činili danas, i to mogu učiniti svakog utorka, od 9 do 15 časova.

Crveni krst Valjevo zaista ima lepe rezultate, ali očekujemo da će 2017. godina u jednom trenutku biti prevaziđena, a tada je prikupljeno blizu četiri hiljade jedinica krvi. Danas smo imali i davaoca koji je 2000. jedinica krvi data od početka godine, i na tome im, takođe čestitamo“, rekla je Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije.

Prema rečima Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta Valjevo, nakon sveobuhvatne i temeljne analize, odlučeno je da svoje prostorije u Ulici Milovana Glišića broj 1 urede za potrebe akcija dobrovoljnog davanja krvi, po potrebi i za medijske i obrazovne sadržaje koje sprovode sa članovima podmlatka. Prostorije koje su ranije koristili, u predstojećem periodu će prilagoditi za još jedan gradski punkt za distribuciju obroka za korisnike usluge Narodne kuhinje koju već dvadesetak godina organizuje i realizuje Crveni krst Valjevo.

Podsećamo, tokom petogodišnjeg perioda Crveni krst Valjevo je priredio više od 250 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tako da izabrano rešenje sadašnjim, kao i svim budućim dobrovoljnim davaocima krvi u Crvenom krstu Valjevo, omogućava prijatnije i efikasnije učešće u akcijama, i u smislu popunjavanja upitnika i obaveznih pregleda koji prethode davanju krvi, naznačava sekretar CK Valjevo, Aleksandar Tomić.

„Do sada smo imali situaciju da akcije održavamo u dva susedna objekta, pa su davaoci prelazili iz jednog u drugi prostor, a to može biti komplikovano posebno u uslovima visokih i niskih spoljnih temperatura.

Nemanja Tešić, jubilarni 2000. davalac krvi od početka 2023. godine u Crvenom krstu Vljevo

Sada u adaptiranom prostoru, koji nije veliki, ali je funkcionalan i odgovara dobrovoljnim davaocima krvi. Uređen je tako da cela procedura bude obavljana na jednom mestu i mislim da će to dosta značiti u zadržavanju davalaca, kao i u privlačenju novih. Takođe, potrudili smo se da taj prostor opremimo informativnim materijalom tako da davaoci mogu da sagledaju i značaj njihovog humanog gesta.

Ovo je 47. akcija ove godine i desila se lepa koincidencija da je baš na današnjoj akciji, 5. septembra, prikupljena jubilarna 2000. jedinica krvi, na akcijama u organizaciji Crvenog krsta Valjevo. Davalac koji je darovao 2000-tu jedinicu krvi je Tešić Nemanja iz Osečine, koji živi i radi u Valjevu.

To je još jedna od promotivnih aktivnosti koje smo započeli obeleživši 1000-tu, sada i 2000-tu jedinicu krvi. Ovom dinamikom imamo razloga da se nadamo da ćemo uspeti da obeležimo i 3000-tu jedinicu. Mi ne znamo ko će biti taj jubilarni darodavac krvi, i smisao je da zajedno to obeležimo i poklonimo uramljenu zahvalnicu.

Nadamo se da će u ovom adaptiranom prostoru biti još značajnih događaja. U svakom slučaju, mi smo zadovoljni jer davaoci lepo reaguju na pozive Crvenog krsta Valjevo i odazivaju se humanitarnim akcijama dobrovoljnog davanja krvi i time spasavaju živote“, zaključuje Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.