30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • POKS: Železnica u nadležnosti države, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti!
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS: Železnica u nadležnosti države, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti!

Autor 26/07/2023

“Pokret obnove Kraljevine Srbije GrO Valjevo: Upozorili smo na problem i predložili rešenje.

Reagujući na još jednu nesreću, sa smrtnim ishodom, koja se desila na pružnom prelazu u Popučkama, kao još jedno upozorenje, radi sprečavanja novih tragedija, ponavljamo saopštenje od 11.04.2023, u kome smo predložili neophodne mere, na koje, nažalost, nadležni nisu odreagovali i shvatili ozbiljnost situacije!

POKS: Železnica je u nadležnosti države Srbije, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti!

Povodom još jedne saobraćajne nesreće na neobezbeđenom prelazu u Popučkama sa smrtnim ishodom, Savet za saobraćaj Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine Srbije upozorava:

Smatramo da posle gubitka još jednog života na istom mestu ili drugim neobezbeđenim prelazima u blizini Gradsko veće mora hitno, u saradnji sa ministarstvima policije, saobraćaja i infrastrukture kao i Železnicama Srbije, preduzme sledeće kratkoročne i neodložne korake:

  1. Da se pruga u delu koji prolazi kroz naseljene delove Valjeva ogradi ogradom po uzoru na onu koja se postavlja na brzim prugama ili pored autoputa.
  2. Pošto nema uslova za pravljenje nadvožnjaka na mestima gde su danas nezaštićeni prelazi preko pruge, da se ispod pruge iskopaju dovoljno široki podvožnjaci sa pešačkim stazama.
  3. Da bi se povećala bezbednost a dok se ne prokopaju podvožnjaci ispod pruge i ne postave zaštitne ograde, da se odmah na tim kritičnim i neobezbeđenim prelazima postave automatizovane rampe.

Dugoročno, radi otklanjanja i najmanjeg rizika po bezbednost građana Valjeva i onih koji prolaze kroz Valjevo neophodno je napraviti projekat potpunog izmeštanja pruge van naseljenih područja grada. Ovo je posebno bitno zbog budućeg razvoja Valjeva.

Gradska vlast mora da napravi prostorni plan Valjeva za period od najmanje pet decenija, zaključili su i predložili članovi Saveta za saobraćaj Gradskog odbora POKS Valjevo, navedeno je u saopštenju za javnost Info službe Gradskog odbora POKS Valjevo.