26/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Valjevu najhitnije potreban novi plan organizacije saobraćaja a posebno u najužem gradskom jezgru
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

Valjevu najhitnije potreban novi plan organizacije saobraćaja a posebno u najužem gradskom jezgru

Autor 23/06/2023

“Savet za saobraćaj Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine Srbije razmatrao je izveštaje svojih članova ali i brojne primedbe građana na nagomilane probleme koji otežavaju i komplikuju život svim učesnicima u saobraćaju.

Konstatovani su nepodnošljivi problemi: nedostatka parking mesta, neuređenih i nezaštićenih trotoara, nepostojanja biciklističkih staza, neprecizno obeleženi pešački prelazi, nezaštićeni prelazi preko pruge koja velikom dužinom prolazi kroz gusto naseljene delove grada.

Nedostatkom parking mesta u najvećoj meri su pogođeni centar grada i najbliža naselja (Peti puk, Zbratimljeni gradovi i Novo naselje).

Centar grada je toliko oskudan sa parking mestima da vozači neretko parkiraju automobile na trotoare. Sve ovo ometa pešake a posebno roditelje sa malom decom koji guraju kolica ili guralice. Zbog zauzetosti trotoara pešaci a posebno roditelji sa decom prinuđeni su da izlaze na kolovoz gde rizikuju svoje živote.

Najtipičniji primer saobraćajne konfuzije je Čika Ljubina ulica. Predviđena je za dvosmerni saobraćaj a jedna strana je obeležena za parking. Vozila ne mogu da se mimoiđu, velika su zagušenja, ugroženi su pešaci, stanari ne mogu da pristupe svojim zgradama.

Još veća pometnja i problemi se pojavljuju zbog novog semafora na uglu Ulica Pasterove i Sinđelićeve. Tu je semafor postavljen na sred dela trotoara tako da ometa invalide u kolicima i roditelje sa decom.

Na tom mestu postoji opasnost jer stari pešački prelaz nije potpuno uklonjen već je samo prefarban bledom bojom. Pešaci su zbunjeni i izloženi stalnoj opasnosti zbog ove nejasnoće.

Zaključak Saveta za saobraćaj Gradskog odbora POKS Valjevo je da Grad Valjevo hitno mora rešiti ove probleme novim prostornim planom koji će u potpunosti promeniti plan odvijanja saobraćaja, posebno onaj u najužem gradskom jezgru…

Neophodno je pokrenuti široku javnu raspravu svih koji su zainteresovani i stručni za pronalaženja rešenja koje će poboljšati bezbednost svih učesnika u saobraćaju, popraviti kvalitet života građana Valjeva i, na kraju, doprineti da Valjevo izgleda i funkcioniše kao moderan grad.

Neodložne i hitne mere su izgradnja više otvorenih i zatvorenih garaža sa dovoljnim brojem mesta.

Prilikom izgradnje novih zgrada postavljati zahtev da predvide dovoljan broj garažnih i parkin mesta za svoje stanare.

Na kraju, Savet za saobraćaj GrO POKS Valjevo podržava ideju da ulice Karađorđeva i Pantićeva postanu jednosmerne. Postoji projekat koji predviđa brži i sigurniji promet učesnika u saobraćaju. Projekat obuhvata krug koji čine ove dve ulice, koje su glavni saobraćajni koridori, kao i sve ulice koje ih povezuju i izlaze na njih”, navedeno je u saopštenju za javnost Info službe GrO POKS Valjevo.