27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POLJOPRIVREDNICI PETI DAN BLOKIRAJU SAOBRAĆAJ U NOVOM SADU
Novi-Sad-protest-poljoprivrednika-prema-Srpskom-narodnom-pozoristu-13-08-2022-Objektiva.rs-Valjevo-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-2.jpg

POLJOPRIVREDNICI PETI DAN BLOKIRAJU SAOBRAĆAJ U NOVOM SADU

Autor 14/08/2022

Poljoprivrednici su i sinoć u Novom Sadu, na raskrsnici Jevrejske ulice, kod Srpskog narodnog pozorišta, zaustavili traktore obustavljajući saobraćaj kako bi skrenuli pažnju na svoje zahteve.

Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivredne proizvođače za količinu do 100 litara po hektaru, kao i limitiranje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima pre par dana, 11. avgusta, ispunjen je zahtev na ukidanje zabrane izvoza ulja i usvojena Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine naftne derivate, za 10 odsto.

“Nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, Vlada Republike Srbije je donela odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja. Dodatno, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe našeg stanovništva. Podsetimo, Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod merama ograničenog izvoza,” navedeno je u saopštenju resornog Ministarstva.

Međutim, poljoprivrednim proizvođačima ponuđena cena za tonu suncokreta je 535 evra, plus PDV.