25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Položen kamen-temeljac za izgradnju solarne elektrane Saraorci
kamelj-temeljac-solarna-elektrana-Saraorci-kod-Smedereva-18-07-2023-FOTO-Ministarstvo-rudarstva-i-energetike FOTO Emilija Jovanović -prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjevo-vesti

Položen kamen-temeljac za izgradnju solarne elektrane Saraorci

Autor 18/07/2023

Nova elektrana u Saraorcima kod Smedereva biće snage 9,95 MW. Električna energija je za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas polaganju kamena-temeljca za izgradnju nove solarne elektrane Saraorci u Smederevu.

„Solarni potencijal Srbije veći je oko 30 odsto nego potencijal Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći ovaj vid energije. Izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW. Izmenama Zakona o korišćenju OIE i donošenjem trogodišnjeg plana aukcija za tržišne premije napravili smo predvidiv okvir za investitore u OIE, a građane stimulišemo da budu aktivni učesnici energetske tranzicije kroz subvencije koje dajemo za mere energetske efikasnosti i u tu svrhu ću potpisati ove nedelje ugovore sa 131 JLS“, rekla je Đedović, koja je zajedno sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i predstavnicima kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park, prisustvovala obeležavanju početka radova u Smederevu.

Ona je dodala da je cilj da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku, i najavila da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage 1 GW. „U narednih nekoliko godina, pored planova države za ulaganje u ovaj važan energetski resurs, planiramo i da se kroz program aukcija izgradi oko 300 MW solarnih elektrana. Takođe je veoma bitno da se širi svest građana o koristima koje donosi proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe, i da broj kupaca-proizvođača stalno raste. Trenutno ih je oko 1.800, a ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili iznosi 21 MW. Nastavićemo da stimulišemo prozjumere davanjem subvencija za postavljanje solarnih panela, koji će biti deo novog programa za domaćinstva za mere energetske efikasnosti vrednog 50 miliona evra.”

Ministarka je naglasila da su za energetsku tranziciju odgovorni svi – država, privreda i građani. „Solarna energija je dobar primer onog što želimo da postignemo u čitavoj energetskoj tranziciji, da u njoj učestvuju i država i industrija, i javni i privatni i sektor i svi mi kao građani, i da svako ima svoju ulogu i svoj deo odgovornosti”, rekla je Đedović.

Nova elektrana u Saraorcima biće snage 9,95 MW, električna energija je namenjena domaćem tržištu, što je dovoljno za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.