12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Valjevu 10 miliona za povećanje energetske efikasnosti u kućama i stanovima
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

Valjevu 10 miliona za povećanje energetske efikasnosti u kućama i stanovima

Autor 12/07/2023

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biće dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, saopštava Ministarstvo energetike.  

Valjevo je u kategoriji lokalnih samouprava sa visokim zagađenjem i vazduhom treće kategorije, a to znači da učestvuje sa minimalno 40 odsto u ukupnoj vrednosti podsticaja. Od traženih 15 miliona, Ministarstvo energetike je Valjevu odobrilo 10 miliona dinara.

Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45 odsto.

 „Veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi, nego i od strane gradova i opština, kao i samih  građana. Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava”, rekla je ministarka Dubravka Đedović.

Uslovi javnog poziva za lokalne samouprave ove godine napravljeni tako da se olakša učešće najmanje razvijenih opština i onih sa visokim zagađenjem. “Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve.”

 Sledeće sedmice biće potpisani ugovori između Ministarstva i lokalnih samouprava, a nakon toga sledi  sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove i očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.

Ovogodišnjim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za opštine čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, koje mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava u ukupnoj vrednosti podsticaja koje dodeljuju Ministarstvo i lokalne samouprave. Od 19 opština koje spadaju u grupu devastiranih, 15 je podnelo prijavu. 

Povoljniji uslovi predviđeni su i za gradove i opštine sa visokom zagađenošću vazduha, koje učestvuju sa minimalno 40 odsto u ukupnoj vrednosti podsticaja. Od ukupno 40 jedinica lokalnih samouprava koje spadaju u ovu grupu, na javni poziv prijavilo se 34.

Ostali gradovi i opštine će, kao i do sada, zajedno pokrivati do 50 odsto troškova po domaćinstvu uz ravnopravno učešće, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Pored ostalog, u saopštenju Ministarstva, je dostupan spisak svih lokalnih samouprava koje su dobile sredstva na javnom pozivu, zajedno sa ostalim informacijama o Javnom pozivu za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, kao i gradske opštine, JP 2/23 može se pronaći na sajtu, na stranici 

https://mre.gov.rs/tekst/1014/-javni-poziv-za-dodelu-sredstava-za-finansiranje-programa-energetske-sanacije-porodicnih-kuca-i-stanova-koji-sprovode-jedinice-lokalne-samouprave-kao-i-gradske-opstine-jp-223.php.