23/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-Objektiva.rs-vesti-Obnica-kod-kp-doma-foto-Dragan-Krunic

Poplavljeni kanali u Beloševcu, vodostaji u porastu, najavljen prestanak padavina sutra uveče

Autor 16/06/2023

Tokom prethodnog dana u Valjevu kod glavne meteorološke stanice palo je 56,6 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog toga je uvedena preventivna vanredna odbrana od poplava koja se odnosi na Eroziju, redovna odbrana se uvodi pri vodostaju od 200 cm. Prema RHZM, vodostaj Kolubare je 161 cm, a proticaj vode 101 kubni metar u sekundi, sa tendencijom opadanja. 

U Mesnoj zajednici Beloševac Odeljenje za građevinsko zemljište pokušava da spreči da nabujala voda iz kanala kraj puta poplavi veliki broj domaćinstava. Saobraćaj je otežan, a put mestimično preplavljen vodom. Zbog toga je preporuka – izbegavanje saobraćajnice kroz Beloševac. Ekipe valjevske Erozije su na terenu, gde uz pomoć teških građevinskih mašina, pokušavaju da saniraju trenutno stanje. 

U selu Stubo prekid saobraćaja zbog odrona. U toku je uklanjanje nanosa sa puta.

Grad Valjevo obaveštava građane da o šteti nastaloj kao posledica elementarne ili druge nepogode treba obavestiti Predsednika mesne zajednice ili predati zahtev na šalteru Pisarnice u Gradskoj upravi grada Valjeva na adresi Karađorđeva broj 64. U slučajevima kad se očekuje hitno postupanje pozvati telefon broj 014/243-273, ili 1985.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva prati situaciju. Vodostaji na rečnim tokovima su u porastu u odnosu na uobičajene, na Kolubari u Valjevu bio je za 124 cm, ali od podneva ima tendenciju opadanja. Značajnu količinu padavina prikuplja i akumulacija Stubo – Rovni, što doprinosi regulaciji na Jablanici, a to utiče i na vodostaj Kolubare.

Prema podacima, prethodnog dana, kod Radarskog centra palo je 27,4 litra kiše po kvadratnom metru, u Lukavcu je izmereno 54 l/m2, Majinoviću 53,5. U slivu Kolubare su i merne stanice Osečenica 53,5 i Brežđe 54,5. U slivu reke Jadar su stanice Stave, gde je prethodnog dana izmereno 29 i Joševa sa 20,3 litra kiše po kvadratnom metru. Prethodnog dana znatno manje padavina na području Ljiga – Štavica 18,5 i Uba 14,1, Pambukovica 17,5 i Šarbane 24,2 l/m2.

Meteorolozi kažu danas, 16. juna, i sutra, u subotu, 17. juna, u prvom delu dana se intenzivne padavine očekuju u južnom Banatu, centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, od 20 do 40 mm tokom 12 časova, a sutra na području Braničevskog okruga lokalno i više padavina.

Sutra posle podne slabljenje, a krajem dana u većini krajeva i prestanak padavina.