14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • PORED PINOKIJEVIH LETNJIH ČAROLIJA I DALJE PRISUTNA BRIGA ZA ISHRANU MALIŠANA IZ SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA
Kreativna radionica Pinokio dečja radna soba FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

PORED PINOKIJEVIH LETNJIH ČAROLIJA I DALJE PRISUTNA BRIGA ZA ISHRANU MALIŠANA IZ SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA

Autor 01/08/2022

“Kad snovi krila dobiju” predškolci iz Kreativne radionice Pinokio u Karađorđevoj u Valjevu spremni za školske klupe, polaze u nove avanture, baš kao što kazuje naziv nastupa koji su sa svojim vaspitačicama priredili povodom završetka vaspitne godine.

Uobičajeno, Kreativna radionica Pinokio radi i tokom čitavog leta, tako da se mališani sjajno zabavljaju u vrtiću, osmišljavajući raznovrsnu razonodu u odlično opremljenom i omiljenom mestu za igru, u “Pinokijevom” dvorištu.

Od avgusta uvode nove mališane u grupe i u narednoj vaspitnoj godini u Kreativnoj radionici Pinokio ima dve grupe predškolaca.

Ogromno je interesovanje, tako da je više od 200 mališana na listi čekanja za upisa, a najveći broj je uzrasta 18 meseci.

Takva situacija je očekivana jer u vrtiću Pinokio deca uživaju u brojnim sadržajima, priređene u skladu sa godišnjim dobima. Ovo leto je ispunjeno i nezaboravnim događajima kojima su se priključili.

Deca iz Kreativne radionice Pinokio učestvovala su i na Vidovdanskoj akademiji posvećenoj trostrukom jubileju Svetog Nikolaja kada je u poseti Valjevskoj eparhiji boravio patrijarh SPC.

Takođe, mališani su imali pripremljene plesne koreografije, koje su sastavni deo njihove svakodnevice u Pinokiju, tako da su rado učestvovali i na VII Di – Festu.

U Kreativnoj radionici Pinokio priredili su posetu predsednika FK Budućnost Krušik 2014 Rodoljuba Paunovića – Rokija, koji se dugo bavi fudbalom. Pored razgovora o važnosti sporta, sa mališanima je izašao na teren gde su se svi sjajno zabavili sportskim aktivnostima.

Međutim, prema rečima master vaspitača u Kreativnoj radionici Pinokio, Vesne Lazić i predsednice Udruženja “Anđeli čuvari” u Valjevu, morali su da odlože planirano proširenje jer i dalje brinu o obezbeđivanju novčanih sredstava za ishranu mališana iz socijalno ugroženih porodica koji dobijaju besplatan smeštaj:

“Donatori su hteli da nam pomognu za adaptaciju i proširenje kapaciteta, ali sada nam ponovo nedostaju sredstva za hranu.

Vrtiću Pinokio pripadaju i sredstva za materijalne troškove jer dve izdvojene jedinice Predškolske ustanove “Milica Nožica” funkcionišu ovde. Za te dve grupe mi im pripadamo, a nikakvu pomoć nismo dobijali sve ove godine. Prostor, grejanje sve sami obezbeđujemo.

Inače, za 35 dece iz socijalno ugroženih porodica koja ne plaćaju boravak u Kreativnoj radionici Pinokio, za hranu je potrebno oko 1.200.000 dinara. Bilo je oko milion i četrdeset hiljada dinara. Poskupelo je“, zaključuje master vaspitač, Vesna Lazić, predsednica Udruženja “Anđeli čuvari” u Valjevu.

Pored uobičajenih vaspitno – obrazovnih aktivnosti, u Kreativnoj radionici Pinokio pripremaju i objavljivanje knjige “20 godina dečijeg dramskog stvaralaštva u Pinokiju“. Ukoliko bude moguće, zbog celokupne zdravstvene situacije, promociju planiraju na jesen, u septembru ili oktobru. Izdanje će obuhvatati sve dečje predstave koje su u Kreativnoj radionici Pinokio priređivane tokom protekle dve decenije, tako da je reč o vrednoj edukativno – zabavnoj zbirci.