24/05/2024
Najnovije vesti
Protina stara skola u Kulturno - istorijskom kompleksu u Brankovini

POSTAVKA U PROTINOJ ŠKOLI U BRANKOVINI

Autor 21/10/2021

U staroj tzv. Protinoj školi u Kulturno – istorijskom kompleksu u Brankovini otvorena je nova, stalna postavka posvećena razvoju prosvete i školstva u Srbiji u 19. veku sa posebnim akcentom na valjevski kraj i istorijat Stare škole. Autor postavke je Marina Ćirović, kustos – istoričar u Narodnom muzeju Valjevo, dok je izložbu dizajnirao Dušan Arsenić, višestruko nagrađivan dizajner i arhitekta.

Prema rečima istoričara – kustosa u Narodnom muzeju Valjevo, Marine Ćirović, nova postavka urađena je u skladu sa novim istoriografskim saznanjima i razvojem nove muzeološke metodologije i savremenim načinom dizajna i prezentacije građe.

Ekspozicija polazi od istorijata školstva i prosvete u Srbiji u periodu od 1800. do 1878. obuhvatajući osnivanje Velike škole u Beogradu 1808.godine. Poseban akcenat stavljen je na istorijat same Stare škole, prikazan u njenom hodniku, odnosno razdoblje od njene gradnje 1836. do izgradnje Nove – Desankine škole 1894. godine.”

Panoi sadrže fotografije i arhivalije iz zbirki Pedagoškog i Narodnog muzeja Valjevo. U vitrinama su dokumenta iz Arhiva Srbije. Kuriozitet postavke je rekonstruisana i konzervatorski zaštićena učionica iz 19. veka sa originalanim školskim nameštajem, dopunjena nastavnim sredstvima za predmete botanike, zoologije i matematike kao i sa nekoliko savremenih efekata poput školskog zvona – klepetuše, čiji se zvuk čuje prilikom ulaska u prostoriju. Tu je i ogledna učionica, namenjena realizaciji različitih edukativnih programskih aktivnosti, upotpunjena predmetima iz etnološke zbirke Narodnog muzeja Valjevo,” navodi autorka postavke, kustos – istoričar u Narodnom muzeju Valjevo, Marina Ćirović, koja navodi da je sada u pripremi i katalog za stalnu postavku.

Radno vreme Kulturno – istorijskog kompleksa u Brankovini do 1.novembra 2021. godine je: od utorka do subote, od 10 do 18 časova, ulazak u postavku je do 17 sati i 30 minuta, dok je nedeljom radno vreme od 10 do 16 časova, ulaz do 15 i 30.
Inače, u predstojećem periodu, od 1. novembra 2021. do 15. marta 2022. godine, je tzv. zimsko radno vreme u Brankovini, od 10 do 16 sati, a ulaz u postavku je do 15 sati i 30 minuta, od utorka do nedelje.