24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POVEĆANJE PLATA I PENZIJA SU MARKETINŠKA MANIPULACIJA, STANJE JE ALARMANTNO
prazan novčanik beda radnci sindikar inflacija siromaštvo Serbia foto Sloga

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA SU MARKETINŠKA MANIPULACIJA, STANJE JE ALARMANTNO

Autor 16/06/2022

“Udruženi sindikati Srbije “Sloga” jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će penzije do 1. januara 2023. godine u dva navrata biti povećane najverovatnije za 18,2 odsto, kao i da će doći do “značajnog” povećanje minimalca i plata u javnom sektoru, ocenjuju kao još jednu marketinšku manipulaciju pred moguće ponavljanje beogradskih izbora, ali i ozbiljno kršenje ustavnih ovlašćenja predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić kao predsednik države ozbiljno krši svoja ustavna ovlašćenja, jer su najava i povećanje penzija i plata u nadležnosti Vlade koja je trenutno u odlasku, odnosno u tehničkom mandatu.

Takođe, činjenica je da je inflacija već pojela najavljeno povećanje i procenat, koje je već sada nedovoljno za život, i zato bi minimalna zarada koliko sutra morala da bude minimum 500 evra, dok bi najniža penzija trebala da bude 400 evra da bi pratila inflaciju koju Republički zavod za statistiku ozbiljno prikriva obračunskom metodologijom samo njima znanom.

Ako se podsetimo prošlogodišnje novčane pomoći penzionerima u iznosu od 20.000 dinara, onda imamo marketinšku reprizu, ovoga puta u drugom obliku ali za iste namene, a to je kupovina najstarijih birača pred moguće ponovljanje beogradskih izbora zbog tanke vladajuće većine i Šapićeve nepopularnosti.

Ako u obzir uzmemo i konstantno zastrašivanje naroda najavama predstojeće teške zime, nedostatka energenata i skupe hrane, a u isto vreme se najavljuje rast penzija i plata, onda tu nema mnogo razmiljanja.

Sve ovo je u cilju jačanja kulta Aleksandra Vučića kao oca nacije, vođe i spasioca, što on to de fakto i de jure nije,” navedeno je u saopštenju za javnost USS Sloga.