18/07/2024
Najnovije vesti
Tribina-Hram-Vaskrsenja-Hristovog-dr-Zorica-Kuburovic-Valjevo-07-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie

Povezivanje sa decom kroz razgovore i literaturu

Autor 06/07/2024

U okviru ciklusa tribina Pravoslavlje i mladi, predavanje na temu Vaspitanje dece i mladih kroz književnost, na platou ispred Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog održala je dr Zorica Kuburović.

Dr Zorica Kuburović naglašava da je poezija veoma bitna za mališane, istakavši da roditelji deci pred spavanje treba da čitaju odabrana prozna i poetska dela, preporučivši pesme Desanke Maksimović i Jovana Jovanovića Zmaja, pri tome ukazujući na neophodnost razgovra roditelja sa decom.

Možete im govoriti stihove, prave stihove, za koje ste sigurni da će srce malo da stane, dok ih govorite. Deca će to razumeti. Ono što vi kažete svojim glasom, svojim saznanjem i osećajem za svoje dete, važnije je od bilo kojih lepih reči koje je neko drugi napisao. Takođe, pevanje je veoma važno za decu.

Dr-Zorica-Kuburovic-i-otac-Dejan-Tripkovic-Hram-Vaskrsenja-Hristovog-Valjevo-07-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie
Dr Zorica Kuburović i protonamesnik Dejan Tripković FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Vi imate ovde velike svetitelje u vašem kraju. Čitajte Vladiku Nikolaja i nećete pogrešiti. Čitajte dela Oca Justina Popovića, koja su toliko lepa da ne znam ništa lepše na svetu. Čitajte Desanku Maksimović, koja je vaša, najrođenija. Ne bih ništa više, osim molitve, mogla da vam preporučim, pored ostalog je rekla dr Zorica Kuburović koja je na poziv duhovnika KP doma Valjevo, protonamesnika Dejana Tripkovića, pre tribine posetila štićenike te ustanove.

Književno veče ispred Sabornog hrama u Valjevu svojim nastupima su ulepšale Jovana Tripković i Ksenija Krunić.

Podsećamo, književnica i lekar – specijalista urgentne medicine, dr Zorica Kuburović, rođena je 23. avgusta 1951. godine u Beogradu, gde živi i radi. Zastupljena je u brojnim teološkim i književnim časopisima. Povremeno priređuje školu pisanja bajki. U Srpskom lekarskom društvu osnovala je ediciju lekara-pisaca I reč i lek.

Autor je brojnih knjiga, omiljenih deci i tinejdžerima, poput zbirke priča Lek od breskvinog lišća iz 1987; bajki nastalih tokom škola pisanja Vilenjaci na Kalemegdanu iz 1993. i pet godina kasnije Vilindvor, božićna bajka. Mališani rado čitaju i njene bajke Škola za vile iz 1996. i Čarobno ogledalo (2000). Objavila je i esej Put žene, zbornik I reč i lek, zbirku priča i pesama Očaravanje i romane: Nežni i divlji, Gospodarica Ana, Mali roman o svetlosti, Ogledi o ljubavi i slobodi. Dobitnik je Majske nagrada “Đuro Salaj” za poeziju i “Nagrade Andrićeve zadužbine za poeziju”.