- Home
- Vesti
- Vesti iz Valjeva
- Održan gljivarski Gastro fest
Održan gljivarski Gastro fest
Tradicionalni Gastro fest koji organizuje Ekološko društvo Medvednik iz Valjeva (dani gljiva i lekovitog bilja) završen je juče na Desankinom trgu dodelom diploma učesnicima i predstavljanjem kulinarskih specijaliteta od gljiva.
“Dva dana smo u gostima imali članove 15 gljivarskih društava okupljenih oko Mikološko- gljivarskog saveza Srbije, imali smo i goste iz inostranstva- iz Republike Srpske ali i iz Zagreba i Ljubljane”, kaže Mihajlo Birčanin, predsednik Gljivarskog udruženja Medvednik iz Valjeva. On dodaje:
” U toku prepodneva smo išli u gljivarenje na valjevske planine. Bili smo na Medvedniku i Povlenu i nabrali smo preko 50 vrsta gljiva koje smo i izložili da bi naši sugrađani videli vide čime raspolažemo. Napravili smo i tri vrste jela u saradnji sa Visokom- hotelijerskom školom iz Beograda, Kulinarskiom federacijom Srbije i restoranom “Kuća” iz Valjeva. Naravno sve to uz našu ekipu koja to priprema. Spremili smo grilovano povrće (gliva i sir), napravljen je i rižoto sa gljivama, a posebna čar je gulaš od gljiva u kazanu. Izuzetno smo zadovoljni odzivom gljivara ali i građana koji su imali priliku da probaju kulinarske specijalitete.”
Iz Zagreba je u Valjevo u petak stigla i porodica Lacković – Varga, Ana i Robert, novinari po zanimanju. Prvi put su u Valjevu, a Ana kaže:
“Moj suprug Robert je bio u vojsci sa Mihajlom (Mihajlo Birčanin, predsednik udruženja gljivara Medvednik pr.a.) krajem 80-tih godina. Sve vreme do našeg viđenja čuli smo se telefonom, dopisivali se preko FB, a kada je on u Umagu posećivao Gljivarsko udruženje pre nekoliko godina sreli smo se u Zagrebu, na njegovom proputovanju. Drugi put je poveo svoje prijatelje Svetlanu i Predraga koje smo tada upoznali, i evo ove godine smo se konačno suprug i ja uspeli sa poslovima uskladiti, uzeti slobodne dane i došli smo konačno na ovu prekrasnu gljivarsku pripredbu i posetiti drage prijatelje. Ja sam prvi put u Srbiji, moj pok. otac je u vojsci bio u Vršcu i Beogradu i uvek je sa emocijama pričao o tom vremenu. Mi smo bili orijentisani na porodične odmore ka Jadranu, a tada nami putovanja nisu ni bila u stilu života. Posebna mi je radost da sam kroz Slavonsku ravnicu došla do Valjeva.”
Kakvi su utisci?
“Primećujem da se grad menjao, vidi se po zgradama, obišli smo deo grada zavraljujući Svetlani i Predragu. Uputili su nas na stare zgrade iz 19 veka, primetili smo i kuće iz 90-tih godina a vidimo i modernu gradnju novijeg datuma. Što se tiče ljudi…sa mnogima smo komunicirali zahvaljujući ovoj manifestaciji, vrlo su srdačni, i mi smo iznenađeni tom lepom dobrodošlicom, imali smo druženje prvog dana i dobro smo se zabavili. Pevali smo pesme koje svi znamo i vratićemo se sa izvanrednim utiscima u Zagreb. Inače, ja se uopšte ne bavim gljivama, ja prepoznajem vrganj, crnu trubicu i sunčicu i to je jedino što se usuđujem ubrati. Ne idemo u gljivarenje i nisam u porodici imala nikoga ko se time bavi, ali sam zahvaljujući Mihajlu nabavljala knjige, a prateći ga na Fejsbuku vidim da su to ljudi koji se oko kotlića jako dobro druže pa sam sve bliže tome da zaronim u taj gljivarski svet.”
Pored tezgi na kojima su se mogli kupiti specijaliteti iz Valjeva a i šire, najviše pažnje privukla je priprema i degustacija gulaša od gljiva. Zoran Antonić- Toni i Dragan Makević kažu da je način pripreme ovog specijaliteta tajna.
“Mogu vam reći samo da su u gulašu četiri vrste gljiva – vrganj, lisičarka, bukovača i šampinjon. Dva kilograma sušenog vrganja, što je otprilike 20 kg svežeg, a spremano je blizu šest sati, jer mora da se sprema na tihoj vatri. Gljive su poprilično zahtevne, one moraju da se dobro raskuvaju da bi bile mekane a ne žilave kada se jedu. Tada se tope u ustima. I naravno potrebno je sve to raditi sa mnogo ljubavi”.