28/05/2024
Najnovije vesti
šuma Inženjeri zaštite životne sredine Green Economy EP Objektiva.rs Valjevo

POZIV PRIVREDNICIMA ZA UČEŠĆE U MERAMA ENERGETSKE SANACIJE

Autor 18/01/2023

Predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić sa danas održane konferencije za novinare uputio je javni poziv privrednim subjektima za sprovođenje mere zamene postojećeg energenta i prelazak na biomasu.

Na predlog Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, Gradsko veće je usvojilo Odluku o raspisivanju Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu, radi smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih ložišta na teritoriji grada Valjeva.

Tim povodom, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić, obratio se javnosti radi informisanja o aktuelnom konkursu.

“U pitanju je javni poziv za 2023. godinu, koji je jednim delom produžetak javnog poziva koji je pokrenut 2022. godine. Tačnije, Ministartvo za zaštitu životne sredine je opredelilo 28, 5 miliona u prethodnoj godini za ovu meru, Grad Valjevo 7,5 miliona, što ukupno iznosi 36 miliona.

U prvom javnom pozivu koji se privodi kraju i koji je u fazi završetka, bile su 104 prijave i nisu iskorišćena sva sredstva. Komisija je donela odluku da nastavi sa realizacijom i raspiše za ovu godinu novi javni poziv.

Odnosno, u ovom momentu se raspisuje javni poziv za privredne subjekte, koji su direktni korisnici subvencija. Javni poziv će trajati 15 dana, tačnije od današnjeg dana, zaključno sa 3. februarom 2023. godine.”

Predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić je naglasio da je princip finansiranja ostao isti, tačnije da 70% finansira Grad i Ministarstvo, dok 30% finansira korisnik, odnosno domaćinstvo.

Viktor-Micic-kzn-GU-VA-25-08-2022-FotO-biljana-Jakovljevic-Objektiva.rs-Valjevo

“Što se tiče samog postupka i realizacije ove mere, potrebno je naglasiti da se nakon izbora pojedinačnih prijava privrednih subjekata formira preliminarna lista i oni naravno učestvuju u ovoj meri.

Dakle, krajnji korisnici subvencija su u obavezi da posle sprovedenog izbora privednih subjekata izaberu izvođača radova, koji će realizovati ovu meru i koji će isporučiti kotao. Takođe, bitno je naglasiti da je ostao isti princip finansiranja, odnosno 70 % finansira Grad i Ministarstvo, a 30 % korisnik, odnosno domaćinstvo, a limit je 150 hiljada dinara, kao i prošle godine. Dakle, ukoliko vrednost tog kotla prelazi preko tih 70 %, gornja granica koju isplaćuje Grad kroz meru sufinansiranja je 150 hiljada dinara.

Naravno, nakon završetka ovog javnog poziva i izbora privrednih subjekata, sledi javni poziv za krajnje korisnike, odnosno za domaćinstva.

S obzirom na to da smo imali 104 prijavljena na prvom javnom pozivu, dakle negde oko 15 miliona je iskorišćenih sredstava, negde oko 21 milion ostalo je na raspolaganju za ovaj javni poziv, što je po nekom proračunu oko 140 novih kotlova, ukoliko se realizuje u maksimalnom iznosu“, poručio je Viktor Mićić.

Dokumentaciju je moguće preuzeti sa zvanične stranice prezentacije grada Valjeva: www.valjevo.org.rs ili lično, na šalteru 11 u prizemlju Gradske uprave.

Dodatne informacije putem broja telefona: 014/294-790 ili

na mejl adresu: individualna.lozista@valjevo.org.rs .