13/07/2024
Najnovije vesti

“PRAVOSLAVLJE I MLADI”

Autor 25/09/2021

U Hramu Vaskrsenja Hristovog, gostovanjem protojereja- stavrofora dr Vladimira Stupara, nastavljen je ciklus tribina “Pravoslavlje i mladi”. Tema tribine bila je “Ljubav kao osnov postojanja”, a bezmalo dvočasovno besedništvo gosta dalo je odgovore na brojna pitanja na ovu temu.

“Kada smo nesposobni da volimo, onda počinjemo da mrzimo, a ljubav postaje samo reč koja zveči. Pozvani smo da prevaziđemo svaki greh i svaku strast. Da živimo i da dišemo Duhom Svetim, poručio je dr Stupar, inače vanredni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči i starešina Saborne crkve u Sarajevu. Uz prisustvo velikog broja vernika i sveštenika, tribini je prisustvovao i vladika valjevski gospodin Isihije. Muzički deo programa upotpunio je Kamerni hor Emanuil.

Govoreći o svetinjama valjevskog kraja za Objektivu dr Vladimir Stupar naglašava: ” Ni jednu liturgiju, ni jednu molitvu ni ličnu ni sabornu koju obavljam ne izostavim a da ne pomenem Svetog Justina Ćeliskog i Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog. Oni su svetitelji po kojima je Srpska Pravoslavna crkva poznata u dvadesetom veku, cenjeni su širom pravoslavlja, a posebno i učenici Svetog Ave Justina koji su proneli slavu Srpskog bogoslovlja širom pravoslavlja.

Foto Dragan Krunić