12/04/2024
Najnovije vesti

39. IZLOŽBA SIMENTALACA

Autor 25/09/2021

Izložba priplodnih goveda simentalske rase, 39. po redu, biće održana na Krstovdan, u ponedeljak, 27. septembra, u Lajkovcu
na prostoru budućeg Agrobiznis centra (Vojni krug).

U katalog 39. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase KOLUBARA 2021. upisano je 117 najboljih grla kolubarskih stočara, odabranih na području opština Lajkovac, Mionica, Ljig, Ub i Valjevo.

Dolazak proizvođača sa priplodnim grlima planiran je od 9 do 10 časova, ocenjivanje grla počinje u 10 sati i 30 minuta. Svečano otvaranje izložbe planirano je za 12 časova i 30 minuta; od 13 časova sledi proglašenje pobednika i dodela nagrada.

U komisiji za ocenjivanje grla su priznati stručnjaci dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Na tradicionalnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu ocenjuju grla u tri
kategorije: junice, prvotelke i krave. Pored šampionskih nagrada u svim kategorijama, novčane i robne nagrade sleduju i za tri pratilje u svakoj konkurenciji, za apsolutnu šampionku, za najbolju kolekciju grla, najboljeg stočara iz lajkovačke opštine i niz drugih nagrada.

Generalni pokrovitelj 39. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori
Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase Kolubara Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase Kolubarski simentalac iz Valjeva i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Zbog pandemije, prvi put je prošle godine izostalo održavanje stočarske izložbe u Lajkovcu. Organizacija je i ove godine prilagođena epidemiološkim okolnostima.