12/04/2024
Najnovije vesti
Sretenje Gospodnje 15. februar prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

SRETENJE I DAN DRŽAVNOSTI

Autor 15/02/2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Takođe, 15. februar je Dan državnosti, istovremeno i Dan ustavnosti Srbije i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.

Dan državnosti je proslavljan do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi Skupština Srbije, 10. jula 2001. godine, odlučila da Sretenje proglasi Danom državnosti.

Takođe, 15. februara 1804. počeo je Prvi srpski ustanak i borba za oslobođenje od Turaka. Na isti datum 1835. godine, Skupština u Kragujevcu usvojila je Sretenjski ustav, prvi Ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Time je Srbija, među prvim u Evropi, ukinula feudalizam.

Povodom Dana državnosti, ove 2022. godine, neradni dani su utorak i sreda, 15 i 16. februar.

Prema crkvenom kalendaru, Sretenje se proslavlja od 541. godine, uvek četrdesetog dana od Božića. Po crkvenoj doktrini, Bogorodica je otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca je hrišćanski praznik – Sretenje Gospodnje.

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Ukoliko je na Sretenje oblačno – biće lep kraj zime. Međutim, ako je vedro, pa medved izađe iz pećine i ugleda svoju senku, uplaši se i vrati da nastavi zimski san, a zima se produžava.