25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PRAZNIK ROĐENJA SVETOG JOVANA KRSTITELJA
Sveti-JOvan-Krstitelj-sa-jagnjetom-07-jul Objektiva.rs Valjevo SPC vernici Eparhija Valjevska

PRAZNIK ROĐENJA SVETOG JOVANA KRSTITELJA

Autor 07/07/2022

Pravoslavna crkva i vernici 7. jula proslavljaju Ivandan ili Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedno od tri najvažnija rođendana u Crkvi: rođenje svetog Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Rođenju svetitelja posvećen je današnji veliki praznik – Ivanjdan, za koji su vezani brojni narodni običaji.

Jedan od običaja je branje lekovitog bilja na Ivandan koje treba čuvati toku cele godine.

Jedan od najzastupljenijih je pletenje venčića od ivanjskog cveća, povezan uz raznovrsnu simboliku. Venčići ukazuju da je priroda došla do najviše tačke jer je sredina leta i da se tim vencima priroda ovenčava. Nose i simboliku ljubavi: podsećaju parove na venčanje, a devojke u venčić od livadskog bilja i lekovitih trava ubacuju i crvenu ružu. Prema običaju, venčić od ivanjskog cveća i jovanove trave u koji je upleten i beli luk, kuću čuva od groma. Ovakvi venčići služe kao ukras na kapijama ili iznad kućnih vrata.

Verovanje je da na Ivandan i voda dobija posebnu moć, pa se narod kupao u rekama i potocima. U brojnim krajevima bio je običaj paljenja ivanjske vatre, oko koje bi okupljeni igrali i pevali.

Takođe, jedan od običaja je da tri dana pre i tri dana posle praznika, ne treba ulaziti u vinograd jer tokom tih sedam dana vinograd najviše napreduje – čuva ga Sveti Jovan.