15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Predstava “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” Valjevske gimnazije na 26. Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije
Valjevo Valjevska gimnazija foto Anja Krunić

Predstava “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” Valjevske gimnazije na 26. Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije

Autor 28/03/2024

Predstava “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” Valjevske gimnazije je uz još deset ostvarenja pozvana na 26. Pozorišne susrete učenika gimnazija Srbije u Kragujevcu. Ove godine traju četiri dana 8, 9, 12. i 14. aprila.

Profesor srpskog jezika i književnosti, Milan Popović je, prema poznatom tekstu Miodraga Karadžića, režirao predstavu “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” koju će na predstojećim, 26. Pozorišnim susretima, izvesti članovi Dramskog studija Valjevske gimnazije.

Mladi, daroviti valjevski glumci, njih šestoro, uspešno su se uključili u priču o ozbiljnoj porodičnoj drami i odnosu različitih generacija, smeštenoj u planinsko selo u Crnoj Gori u periodu posle Drugog svetskog rata. U predstavi “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” Valjevske gimnazije igraju: Petar Uskoković III2, Lazar Petrović i Lazar Vasiljević, učenici odeljenja II2, Marija Vuković II6, Matija Ilić II8 i Sofija Nenadović IV1, koja se pojavljuje u dve uloge.

U Valjevsku gimnaziju je stigao poziv za učešće na 26. Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije. Pored ostalog u izveštaju selektora, glumca Miroslava Petrovića, je navedeno: “Pozorišni susreti učenika gimnazija čvrsto su pozicionirani na pozorišnoj i kulturnoj mapi Srbije. Manifestacija koja ima zavidnu tradiciju od 1996. godine pruža šansu mladim i kreativnim gimnazijalcima da se iskažu kroz najlekovitiji i najneiskvareniji oblik pozorišnog stvaralaštva.

Ovogodišnja selekcija pokazala je zavidno interesovanje gimnazija širom Srbije. Kriterijumi koji su bili presudni prilikom odabira predstava su osnovna načela dramske pedagogije: glumačka uverljivost, prirodnost glumačkog izraza, negovanje kreativne atmosfere koja se crpi iz kompletnog glumačkog ansambla, izbor teksta (ili autorski tekst), jasno poslata poruka, precizno određen žanr predstave, rediteljska rešenja, vizuelni identitet predstave.”

Škole, odnosno predstave koje su pozvane da učestvuju na 26. Pozorišnim Susretma učenika gimnazija Srbije, su:

PRVA NIŠKA GIMNAZIJA – Društvo mrtvih pesnika;

GIMNAZIJA „MIHAILO PETROVIĆ ALAS“, Novi Beograd – Ljubavni vremeplov;

POŽAREVAČKA GIMNAZIJA – Mister Dolar;

GIMNAZIJA „BORA STANKOVIĆ“, Vranje – Sudije;

VALjEVSKA GIMNAZIJA – Jesi li ti to doš’o da me vidiš?;

GIMNAZIJA „LAZA KOSTIĆ“, Novi Sad – Izbiračica;

ALEKSINAČKA GIMNAZIJA – Čekajući čoveka;

SEDMA BEOGRADSKA GIMNAZIJA – Neko će doći;

GIMNAZIJA U PROKUPLjU – Revizor;

XIV BEOGRADSKA GIMNAZIJA – Igraj Crnjanskog i

PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA – Trismegist.