14/07/2024
Najnovije vesti
SAN-O-Mileni-plakat-za-predstavu-czk.jpg

PREDSTAVA SAN O MILENI

Autor 30/05/2022

Dokumentarna predstava o Mileni Pavlović Barili “San o Mileni” je na repertoaru Centra za kulturu Valjevo u ponedeljak, 6. juna 2022. godine, od 20 sati.

Milena Pavlović Barilli, slikarka, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice centralna je tema predstave.

Predstava „San o Mileni“ nastala je iz višemesečnog dokumentarnog pozorišnog istraživanja biografije u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela, te pozorišnog istraživanja jezika i forme predstave u kontekstu lične likovne estetike Milene Pavlović Barilli.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi, poezija Milene Pavlović Barilli, te poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barilli.

Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barilli, prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Predstavlja edukativni, visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica 20. veka, koja je stekla svetsku slavu.

Video – rad formulisan je tako da prekriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice.

Pokretač i producent je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika “Artista”. Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica. Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili. U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević. Kostime je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video – rad Igor Marković.

Predstava je premijerno izvedena 17. decembra 2018. u Požarevcu, u Beogradu 6. februara 2019. na Bitef-u.

Predstava “San o Mileni” traje 80 minuta. Prodaja ulaznica je na blagajni Centra za kulturu, od 1. juna, po ceni od 500 dinara. Radno vreme pozorišne blagajne je radnim danima i subotom, od 9 do 11 sati i od 17 do 20 časova.