16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSTAVLJENA NOVA ZBIRKA PESAMA UZ NASTUP GRUPE NEKTARIJA

PREDSTAVLJENA NOVA ZBIRKA PESAMA UZ NASTUP GRUPE NEKTARIJA

Autor 29/05/2022

Nastavljajući ciklus “Pravoslavlje i mladi” u organizaciji Crkvene opštine pri Hramu vaskrsenja Hristovog, u konfefenciskoj sali Višeg javnog tužilaštva, održana je promocija zbirke pesama “Pesma je došla po mene”, autorke Dajane Petrović iz Valjeva.

Dajana je nagrađena Pečatom varoši Sremskokarlovačke, jednim od najprestižnijih priznanja u Srbiji, a u zbirci je 89 pesama koje simbolično počinju na slovo P.

Stihove iz zbirke „Pesma je došla po mene“ kazivali su solista Pozorišta na Terazijama u Beogradu Kristina Savić, jerej Nikola Petrović i Nektarija Petrović. U muzičkom delu programa, pored oca Nikole i Dajane, nastupili su i njihove kolege iz grupe „Nektarija“ Saša Stefanović i Miodrag Jelić. Premijerno su izveli pesmu „Ime ti je ljubav“, dok je Kristina Savić otpevala izvornu makedonsku „Si zaljubiv edno mome“, što je naročito oduševilo posetioce ove izuzetno lepo osmišljene književne večeri.

O svom dosadašnjem radu za naš portal autorka je naglasila:

“Volim reći da je ovom knjigom nagradu dobila i Književna radionica Kordun (KRK) iz Pensilvanije, kao sponzor, ali i Ilija Šaula urednik knjige, izdavač Književni esnaf iz Beograda, recenzent Dr. Dušica Filipović i svi koji su podržali objavljivanje ove knjige. Tako je ‘Pesma je došla po mene” iz mog pera krenula na put do Pensilvanije (USA) i vratila se u koricama u Valjevo preko Beograda, a zatim sam je poslala u Brankovo kolo i Sremske Karlovce. To svojevrsno poetsko vraćanje kući zapečaćeno je nagradom “Pečat varoši sremskokarlovačke”. Duži niz godina inspiraciju u svakodnevnom, u svemu što čini život i zaokupljuje moju misao, zapisivala sam i čuvala u posebnom rukopisu nazvanom “P pesme”. Svi naslovi su nosile to obavezno početno slovo “P”, ali i zajedničku nit, kojom je naposletku napisana pesma “Pesma je došla po mene” uvezala “P pesme” i nametnula se kao naslovna. Rukopis je postao zreo i sa 89 pesama spreman da izađe u javnost. Pokazalo se da su simboli i motivi koje pesme u sebi nose prepoznati kao univerzalni, te bliski i pesnicima i ljubiteljima poezije.

Često je nastanak pesme uzročno-posledičan odnos, kada me do samog korena i dna iz kojeg klija pesma, potrese događaj, iskustvo moje ili drugog čoveka. Pišem često nagnana sveprisutnim društvenim pojavama, problemima, traumama, i događajima…Među stihovima pesme pronalazim zaklon, ali i utehu i smisao, u njenoj snazi i lepoti neretko pronalazim olakšanje, razumevanje malog čoveka čija me poputbina dotiče. Žanrivski se nisam nikada određivala, smatram da će to ako je uopšte potrebno učiniti vreme ili neko drugi, a ja ću kako mogu i umem, uslovno rečeno morati da pišem. Pesma sama nađe svoje pravo odelo. Ponekada je prekrajam, i zanatski obrađujem, ali najčešće se ipak pokaže najsjajnija u svom prvotnom obliku, koga se najčešće i držim. Poezija je akt neprestane borbe, snage i kreacije, neuhvatljiva i neutoljiva potreba za stvaranjem i razumevanjem smisla i postojanja…

Priča «Vajkina pretkomora» o izlasku moje bake po majci, Vajke Pivaš iz logora Jasenovac, osvojila je 2016. godine prvu nagradu na konkursu Srpskih nedeljnih novina iz Budimpešte. Na neki način to je pokrenulo štampanje knjige «U Hrista obučeni», čije su stranice ispisali, od zaborava oteti usudi hiljada stradalnika u zloglasnim logorima Nezavisne države Hrvatske. Logorima, po svireposti dželata, nezapamćenih u istoriji čovečanstva… Cilj te knjige je sećanje i molitva za njih, ali i njima za nas grešne… Kada smo kod pomnjanja nagrade, rado bih pomenula za mene dragu u veoma važnu nagradu koju sam primila 4. januara ove godine u selu Mošorin, kada sam pesmom “Pismo Miklošu Hortiju”, o pogromu u južnoj Bačkoj, osvojila prvu nagradu. Prikrivana stradalna istorija našeg napaćenog i nedužnog naroda, krivog samo zato što je Pravoslavan, biva kao nepresušni izvor nadhnuća, i možda jedini vid zaceljivanja rana moje osetljive prirode. Tek kada napišem pesmu i stihovima izbacim bol mogu nastaviti dalje…

Promocija zbirke pesama

Svojim prisustvom čast autorki i učesnicima ukazali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop australijsko – novozelandski G. Siluan sa svojim zamenikom arhimandritom Petrom Radulovićem, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Isihija protonamesnik Filip Jakovljević i više sveštenoslužitelja Eparhije valjevske.

Dajana Petrović je višestruko nagrađivana na dosadašnjim konkursima, a među najznačajnijim nagradama izdvajaju se:

Stražilovo 2010., Milovan Vidaković 2016., Milorad Petrović- Seljančica, 2018.,
kao i nagrade za kratku prozu časopisa “Književne vertikale” iz Beograda 2018., i časopisa “Soko” iz Višegrada 2019., te nagradu Bešenovska prinošenja 2021…
Prva nagrada za pesmu “Pismo Miklošu Hortiju” 2021. o raciji i pogromu u Bačkoj 1942.

Laureat je nagrade Brankovog kola za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu 2021.- Pečat varoši sremskokarlovačke.

Grupa Nektarija Valjevska Eparhija Dragan Krunić Foto Objektiva.rs Valjevo
Grupa Nektarija

Do sada je objavila poetske zbirke “Sozercanje sna” (Brankovo kolo 2010), “Mala slova duge zime” (Književna omladina Knjaževac 2012), i knjigu priča o stradanju i progonu srpskog naroda za vreme NDH “U Hrista obučeni” (Eparhija valjevska 2017). Dajana Petrović je istovremeno izvanredni vokalni izvođač u grupi “Nektarija”, koju pored nje čine i gitaristi Nikola Petrović (suprug- sveštenik), Mile Jelić i Saša Stefanović. Duhovne pesme, izuzetne lepote uspešno izvode već 10 godina, u pripremi je i prvi CD.