30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSTAVA “SLAVNE SRPSKE VOJVODE”
predstava Slavne srpske vojvode Živojin Mišić Stepa Stepanović i Petar Bojović u organizaciji Saveza potomaka Velikog rata Narodno pozorište Beograd Objektiva.rs Valjevo

PREDSTAVA “SLAVNE SRPSKE VOJVODE”

Autor 05/12/2022

Predstava Slavne srpske vojvode na repertoaru Centra za kulturu Valjevo je u četvrtak, 8. decembra 2022. godine, od 20 sati. Prodaja ulaznica počinje 5. decembra na blagajni Centra za kulturu, po ceni od 500 dinara.

Predstava prati vojvode Živojina Mišića, Stepu Stepanovića i Petra Bojovića, pripadnika iste klase vojne akademije, koji svoje drugarstvo pretvaraju u veliko lično prijateljstvo. Prikazuje hronologiju od atentata u Sarajevu, borbe na Ceru i Kolubari, povlačenje preko Albanije do proboja solunskog fronta, oslobađenja i stvaranja prve Jugoslavije.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda. U ulozi vojvode Živojina Mišića je Boško Puletić, koji je radio i režiju, vojvodu Stepu Stepanovića tumači Lepomir Ivković i dok je u liku vojvode Petra Bojovića -Vladan Gajović, uz naratora autor dr Miću Živojinovića. Muziku je priredio Tihomir Savić.

Odlomak iz teksta: “Navrhunio se čitav jedan vek u komu su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom žrtvovanja u istoriji ratova za svoj fizički opstanak, obilježili trajnim pamćenjem za jedno vreme, u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu za spas Srbije i izbavljenje njenog naroda.
To vreme nezaborava, u kome je reč bila tvrdnja od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme, u kome je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje sa svojim kraljem; vreme, u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev bila vera u Boga, a nada, jedini zalogaj da se preživi i dočeka sloboda.”