27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSTAVLJEN JEDINSTVEN EKOLOŠKI INFORMACIONI SISTEM
Valjevo gradonačelnik Lazar Gojković i Beograd Ministarstvo za zaštitu životne sredine Aleksandar D.

PREDSTAVLJEN JEDINSTVEN EKOLOŠKI INFORMACIONI SISTEM

Autor 08/02/2022

Povodom puštanja u rad Jedinstvenog ekološkog informacionog sistema, u Gradskoj upravi Valjevo održana je obuka inspektora zaštite životne sredine i predstavnika Mačvanskog i Kolubarskog okruga, čemu su prisustvovali državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Aleksandar Dujanović, kao i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i predstavnici grada Valjeva.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković naglasio je da Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i kroz ovu aktivnost, podiže na viši stepen zaštitu životne sredine.

Mi ćemo kroz ovaj sistem biti u mogućosti da brzo pratimo probleme i potrebe na terenu i da ih što efikasnije reševamo, kao što je to slučaj sa uklanjanjem divljih deponija, da omogućimo da jednom očišćene lokacije – ostanu očišćene. Ja moram da pomenem izvanrednu saradnju između grada Valjeva i Ministarstva za zaštitu životne sredine i da se zahvalim ministarki Ireni Vujović, jer smo zajednički prošle godine uložili preko milion evra u zaštitu životne sredine, po osnovu više projekata.

Projekti za smanjenje zagađenja vazduha, kroz ulaganja u gradsku toplanu i proširenje toplovoda, zatim izgradnja Eko parkića, uklanjanje divljih deponija i ozelenjavanje grada. Nadam se da ćemo tako dobru i uspešnju saradnju nastaviti i ove godine, a ovaj događaj je samo jedan u nizu pokazatelja dobre saradnje“, poručio je gradonačelnik.

Državni sekretar, Aleksandar Dujanović, povodom puštanja u rad Jedinstvenog ekološkog informacionog sistema, odnosno aplikacije za prijave ekoloških problema od strane građana, naglašava da je uveden u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine:

Ovaj sistem je počeo da radi 31. januara. Napravljen je po principu da svaki građanin koji ima problem može da prijavi, a da mi efikasno damo odgovor na bilo koje pitanje građana. Svaki problem nije brzo rešiv, ali bitno je da se detektuje. Kada se problem detektuje, mi ćemo moći da planiramo budžet da rešavamo taj problem. Jako je bitna saradnja između Ministarstva i jedinica lokalnih samouprava i drugih republičkih organa, koji će zajedno raditi na rešavanju problema koji građani prijave. Biće uključeni svi inspektori iz svih republičkih organa, a ovom prilikom pozivam sve građane da prijave svoje probleme koje imaju“, zaključio je Dujanović.

Inspektorima su uručeni tableti i telefoni na kojima je instalirana odgovarajuća aplikacija, tako da su u mogućnosti da odmah odgovore na data pitanja građana.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović naveo je da građani mogu da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije gReact Green Reaction, koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, da je omogućeno i slanje SMS ili MMS poruka na 065-555-001, kao i telefonski pozivi kontakt centru na broj 0800-003-003.

  Vesti