27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PRIKAZAN FILM SVETI VASILIJE OSTROŠKI- SVEDOK VASKRSENJA

PRIKAZAN FILM SVETI VASILIJE OSTROŠKI- SVEDOK VASKRSENJA

Autor 10/06/2022

U nastavku ciklusa tribina “Pravoslavlje i mladi” u Centru za kulturu prikazan je dokumentarni film “Sveti Vasilije- svedok Vaskrsenja”, autora Branislava Ilića.

Film je rađen povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog u produkciji sa TV Hram, a oslikava životni put Stojana Popovića, i njegovog odlaska u manastir u 12-toj godini života, bežeći od turskog zuluma.

Uz čitanje odlomaka iz žitija i kazivanja Patrijarha srpskog g.Porgirija, Mitropolita crnogorsko-primorskog g.Joanikija, potom i igumana manastira Ostrog protosinđela Sergija Rekića, i odlične snimateljske i producentske kadrove, film na jedinstven način predstavlja velikog svetitelja.

Nakon projekcije filma o Svetom Vasiliju Ostroškom govorili su autor filma, katiheta Branislav Ilić, sveštenik Vladimir Pekić, veroučitelj u 12.Beogradskoj Gimnaziji, i Slobodan Aleksić, protonamesnik i glavni i odgovorni urednik Radio Istočnika.

“Sveti Vasilije svojim rukama grli čitav svet, ne pravi razliku među ljudima. Tu ljubav prepoznajemo i u ljudima koji u filmu govore o njemu. Svako od nas je pozvan da njegov lik rasvetli, da u njemu pronađe sebe i bude svedok Vaskrsenja Hristovog- poručio je sveštenik Vladimir Pekić, govoreći o filmu „Sveti Vasilije Ostroški, svedok Vaskrsenja“.

Veza između Valjeva i manastira Ostrog jesu dva poklonjenja ovoj svetinji koja je činio Prepodobni Otac Justin Ćelijski, o čemu postoje svedočanstva. Prema rečima autora filma Branislava Ilića, molio mu se da unese mir u narod i da teškoće u kojima se nalazimo budu prevaziđene molitvama Svetog Vasilija.

Na poziv jereja Dejana tripkovića film je prikazan i u KPZ Valjevo, gde je naišao na odličan prijem štićenika, koji se Svetom Vasiliju često molitveno obraćaju.