15/07/2024
Najnovije vesti
FOTO-izvor-iRevolucija-prikupljanje-potpisa-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu zamene energenta u HK Krušik

Autor 09/02/2024

Organizacija iRevolucija je 8. februara 2024. godine, u period od 13 do 17 časova, ispred Gradske uprave Valjevo, sprovela akciju prikupljanja potpisa za inicijativu promene energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane, navedeno je u saopštenju za javnost.

Cilj inicijative je da se što više naših sugrađana uključi u akciju kako bi se izmenom energenta u HK Krušik postiglo rekordno smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i koje je dovelo do toga da je Valjevo u 2024. godini čak dva puta bio najzagađeniji grad u svetu po EU indeksu kvaliteta vazduha.

Veliki odziv građana, kojih je u ovom trenutku 1080, kao i pozitivne reakcije na inicijativu nas ne iznenađuju zato što je ovo veoma bitna i opipljiva tema tema za sve građane Valjeva. Za vreme prikupljanja potpisa naši aktivisti su tokom javne rasprave o Nacrtu plana generalne regulacije naseljenog mesta, održane u GU Valjeva, podelili letke svim učesnicima i izazvali reakciju kod većine prisutnih, te smo potpise podrške vrlo brzo dobili od narodnih poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute, Branimira Nestorovića, I jednako važnih predstavnika lokalnih organizacija, političkih aktera, zaposlenih u državnim institucijama i svih građana koji sebe smatraju delom rešenja.

Akcija je deo kampanje #50GodinaZnamo koja se odnosi na pedesetogodišnju prisutnost aerozagađenja u Valjevu, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu analizirajući rezultate monitoringa kvaliteta vazduha u periodu 1974-1985. koje su objavljuje Miša Vukobrat iz nedeljnika Napred.

Kampanja će se nastaviti tokom februara prikupljanjem potpisa putem veb stranice https://irevolucija.net/inicijativa/ ali i dodatnim aktivnostima organizacije iRevolucija koja će ih najavljivati putem društvenih mreža. Na kraju, sakupljene potpise, udruženje iRevolucija će dostaviti Ministarstvu odbrane, većinskom vlasniku HK Krušika.

Tokom 2023. godine, HK Krušik je osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je HK Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25% od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu DNEVNO utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta – do konkretnih pomaka nije došlo. Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času) što može uticati na rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu. Po procenama Svetske zdravstvene organizacije u Valjevo svake godine prerano preminu 242 osobe usled uticaja aerozagađenja.