30/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo vesti Pluća preko puta HK Krušik za sedam dana crna FOTO iRevolucija

HK Krušik dobio kaznu 200 hiljada dinara

Autor 23/06/2023

HK Krušik kažnjen sumom od 200 hiljada dinara zbog emisije štetnih gasova iz dimnjaka svojih kotlarnica. Prema presudi Privrednog suda u Valjevu, iznosom od 20 hiljada dinara kažnjena je i direktorka, Jovanka Andrić, kao odgovorno lice.

Presuda je doneta na osnovu prekršenih članova Zakona o zaštiti životne sredine i to za prekomernu emisiju štetnih materija i zbog nepreduzimanja neophodnih mera da bi ta emisija bila smanjena i zaustavljena.

HK Krušik Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

Podsećamo na obaveštenje iRevolucije gde, pored ostalog, navode: “Krušik je najveći zagađivač vazduha na teritoriji Grada Valjeva u kom, prema procenama, najmanje 242 osobe godišnje prerano preminu od posledica aerozagađenja. Prema nacrtu Plana kvaliteta vazduha Grada Valjeva 2022-2027, ova fabrika u državnom vlasništvu odgovorna je za 20% do 25% zagađenja koje se godišnje ispusti u atmosferu.”

Udruženje građana iRevolucija podnelo je prijavu za privredni prestup nadležnom tužilaštvu još prošle jeseni. Nakon danas donete presude, Vladimir Radosavljević ukratko navodi da nije cilj novčano kanjavanje, već rešavanje spornih pitanja i preduzimanje adekvatnih mera, pod čime podrazumeva ugradnju i redovno održavanje standardizovanih filtera, u cilju smanjenja aerozagađenja u Valjevu.