13/06/2024
Najnovije vesti

Privlačnost kamerne muzike

Autor 09/10/2021

Mladi Valjevac, klarinetista, Andrija Mirković, položio je prijemni ispit za doktorske studije, smer kamerna muzika, održan krajem septembra na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

“Usmenom delu ispita sam pristupio sa koleginicom Andrijanom Božić, pijanistkinjom, koja je takođe polagala prijemni ispit, a veliku pomoć smo imali od violinistkinje Angeline Novaković, koja je praktično kompletirala trio Artis na bini, i pomogla nam da ispunimo zahteve ispita. Jedan od zahteva bio je program od 50 minuta različitih stilskih epoha, a po izboru komisije, odsvirali smo Bramsovu sonatu broj 1, za klarinet i klavir, i Svitu Darijusa Mijoa: za violinu, klarinet i klavir. Nakon izvođenja kompozicija, komisija je obavila razgovore sa kandidatima” – napominje Andrija Mirković.

Na konačan rezultat uticale su ocene diplomskog ispita OAS / MAS studija, prosečna ocena tokom čitavog školovanja, kao i ocena sa polaganja krajem septembra. Doktorske studije traju 3 godine, a upis postdiplomaca na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je ovog vikenda.

“Doktorske studije kamerne muzike vidim kao jedan korak koji će mi pružiti mogućnost saradnje sa nekim novim ljudima, stvoriti nova poznanstva, i dodatno me oblikovati kao muzičara. Profesori sa velikim iskustvom, koji su na katedri za kamernu muziku, uvek vam mogu dati neki predlog ili ideju koja je vredna razmišljanja, i taj različit ugao gledanja je jedna od karakteristika koja oplemenjuje jednog muzičara. Kamerna muzika je izuzetno zahtevna, jer treba ostati u okviru grupe, a doneti jednu zajedničku ideju koja se iskristališe tokom proba.”

Posle diplomske studije pružaju mogućnost nadogradnje muzičkih znanja i veština, i u izvođačkom, kao i teorijskom pogledu.

Andrija Mirković već nekoliko godina radi kao nastavnik klarineta u osnovnoj i u srednjoj muzičkoj “Živorad Grbić” u Valjevu i u osnovnoj muzičkoj školi “Vojislav – Lale Stefanovic” u Užicu.

Inače, povod za radost u muzičkoj porodici Mirkovića, majka je profesor klavira, sada je udvostručen jer naši daroviti Valjevci, Andrija i njegov brat Aleksa, ove jeseni počinju posle diplomske studije.

Foto – privatna arhiva